Απόλυτα επιβεβαιώνει η Κομισιόν τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος στη συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει νωρίτερα από το προβλεπόμενο τη συνεργασία με το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, η πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι γνωστή εδώ και περίπου ένα μήνα και είναι να μην εκταμιεύσει τα υπόλοιπα των δανείων του ΔΝΤ για την περίοδο ως το 2016 αλλά και να αναζητήσει την χρηματοδότηση αυτή από τις αγορές!

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συγκεκριμένη θέση έχει μεταφερθεί στο EuroWorking Group από τον εκπρόσωπο του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Ωστόσο, η ίδια κοινοτική πηγή θεωρεί ότι αυτό «είναι ένα ρίσκο», καθώς η ανταπόκριση των αγορών δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη.

Η θετική ανταπόκριση των αγορών θα εξαρτηθεί από την πορεία της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, στην ουσία με την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων. «Όπως σας έχω πει, η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει το δικό της πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για να πείσει αγορές και εταίρους ότι θα συνεχίσει την καλή της πορεία» υπογραμμίζει η κοινοτική πηγή .

Η ίδια πηγή, τέλος, επισημαίνει ότι το πρόγραμμα δεν θα είναι άλλο από το μεσοπρόθεσμο και αυτός που θα πιστοποιήσει την αποτελεσματικότητα του δεν μπορεί να είναι άλλος από τον θεσμό της τρόικας.