​Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι Έλληνες πολίτες με τις οικονομικές εξαγγελίες τόσο του Αντώνη Σαμαρά, όσο και του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, όπως φαίνεται από το «Οικονομικό Βαρόμετρο» του ΕΒΕΑ.

Η έρευνα του ΕΒΕΑ διεξήχθη μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω από όλη την Ελλάδα, το διάστημα 16 – 18 Σεπτεμβρίου 2014.

Το 55% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλαν τόσο ο Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα συμβάλουν στη μείωση των δαπανών, ενώ μόλις το 29% έχει αντίθετη άποψη.

Όσον αφορά στη δυνατότητα εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, το 59% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι δεν είναι δυνατόν να συμβεί αυτό, ενώ μόλις το 26% θεωρεί ότι οι εξαγγελίες Τσίπρα είναι εφαρμόσιμες. Μάλιστα ένα 15% δεν απάντησε στην ερώτηση.

Εντύπωση προκαλεί το ιδιαίτερα αυξημένο ποσοστό των πολιτών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Συγκεκριμένα, το 55% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν μπορούν να καλύψουν τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις, ενώ μόλις το 41% αυτών θεωρεί ότι θα μπορέσει στο μέλλον να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Σε ότι αφορά στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, το 22% δηλώνει αισιόδοξο για την μελλοντική εξέλιξή της, όμως το ποσοστό των απαισιόδοξων αγγίζει το 57% αν και μειώθηκε κατά πολύ από το 65% που ήταν σε προηγούμενη μέτρηση.

Τέλος σε ότι αφορά στην πορεία των προσωπικών τους οικονομικών, μόνο το 20% δήλωσε αισιόδοξο ότι η οικονομική του κατάσταση θα βελτιωθεί, ενώ το 60% δηλώνει ότι δεν πρόκειται να δουν φως στο τούνελ σύντομα.