Για αξιοσημείωτη μεταρρυθμιστική προσπάθεια κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών -ιδιαίτερα στην αγορά προϊόντων- κάνει λόγο σε έκθεσή της για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στον ευρωπαϊκό Νότο η Κομισιόν, χωρίς να παραλείπει την ίδια ώρα να τονίσει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα και η Πορτογαλία είναι οι χώρες που προώθησα�� περισσότερο τις μεταρρυθμίσεις. Όπως αναφέρεται, την περίοδο 2008-2013 οι δύο χώρες πρωταγωνίστησαν στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια, σύμφωνα με το δείκτη για τη ρύθμιση της αγοράς προϊόντων του ΟΟΣΑ.

Η Κομισιόν τονίζει ότι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης είχαν αρνητικό αντίκτυπο στη δυνατότητα του δικαστικού συστήματος να λαμβάνει έγκαιρα αποφάσεις, ενώ στέκεται στην εισαγωγή ενός ηλεκτρονικού καταλόγου για την απλούστευση των διαδικασιών σύστασης νέων επιχειρήσεων πουν συνέβαλε στο να περάσει η Ελλάδα από την 189η θέση στην 36η θέση.

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό»

Παράλληλα, η Κομισιόν τονίζει ότι εκτός από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί, υπάρχουν πολλές που έχουν υιοθετηθεί και πρέπει τώρα να εφαρμοστούν, ζητώντας απόλυτη προσήλωση στην εφαρμογή τους.

«Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό» και διαμηνύει πως «τώρα που οι πιέσεις των αγορών έχουν εκτονωθεί οι χώρες αυτές θα πρέπει να παραμείνουν απολύτως προσηλωμένες στην εφαρμογή μιας αποφασιστικής μεταρρυθμιστικής ατζέντας» υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.