​Ορθοπεταλιές ξεκινά η κυβέρνηση αφού την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 29 Σεπτεμβρίου φτάνουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας για την πέμπτη αξιολόγηση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας.

Οι κ. κ. Κλάους Μαζούχ, Ρίσι Γκογιάλ και Ντέκλαν Κοστέλο θα συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομίας, Γκίκα Χαρδούβελη στις 30 του μήνα και σύμφωνα με πληροφορίες σε πρώτη φάση η τρόικα θα επικεντρωθεί στα δεδομένα του υπό κατάρτιση προϋπολογισμού 2015, καθώς ο προσδιορισμός του δημοσιονομικού κενού του 2015 είναι μια σημαντική παράμετρος από την οποία θα εξαρτηθεί και το χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2015 – 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση υπολογίζει το κενό στα 900 εκατ. ευρώ, ενώ ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ θεωρούν ότι θα πρέπει να εξοικονομήσει 2 δισ. ευρώ επιπλέον για να φτάσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015.

Η τρόικα θα έχει συνάντηση με στελέχη των υπουργείων Εργασίας, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ στο επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι το ασφαλιστικό, οι απολύσεις στο δημόσιο, το νέο μισθολόγιο και οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια.

Πάντως η κυβέρνηση διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της, χωρίς να υπάρξει ένα ακόμα μνημόνιο, υποστηρίζοντας ότι η χώρα προχωρά ολοταχώς στην έξοδο από την κρίση.