​Την Παρασκευή αναμένεται να παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο Κανονισμού για τα ροδάκινα με βάση τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά μετά το ρωσικό εμπάργκο.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διευκρινίζει ότι οι σημερινές ανακοινώσεις της Κομισιόν δεν επηρεάζουν τα μέτρα για τα ροδάκινα, ενώ ενδιαφέρουν μερίδα παραγωγών της χώρας μας.

Συγκεκριμένα όπως επισημαίνει το υπουργείο τα μέτρα για τα ροδάκινα αποτέλεσαν ξεχωριστή ανακοίνωση από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε. κ. Dacian Ciolos στις 11-08-2014.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με σχετικές διευκρινίσεις «τα μέτρα αυτά ανακοινώθηκαν μετά από την παρέμβαση του Έλληνα υπουργού - στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών - πριν από περίπου ένα μήνα, με βάση τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η αγορά ροδάκινου».

Όπως γίνεται γνωστό, μετά και το ρωσικό εμπάργκο η Ε.Ε. επεξεργάστηκε σχέδιο Κανονισμού για τα ροδάκινα, το οποίο θα παρουσιάσει στα Κράτη Μέλη, την ερχόμενη Παρασκευή 22-08-2014.

Σε ό,τι αφορά τις σημερινές ανακοινώσεις για πακέτο 125 εκατ. ευρώ της Ε.Ε. το υπουργείο διευκρινίζει ότι «αφορούν ορισμένα άλλα ευπαθή φρούτα και λαχανικά που θίγονται επίσης από το ρωσικό εμπάργκο και που έχουν ενδιαφέρον για τους παραγωγούς της χώρας μας (ακτινίδια, μήλα, επιτραπέζια σταφύλια κ.λ.π.) και δεν επηρεάζουν τα ήδη ανακοινωθέντα μέτρα για τα ροδάκινα».

Εν τω μεταξύ αύριο Τρίτη, στις 10:30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Δ. Κούρκουλα με θέμα τις ελληνικές εξαγωγές με προορισμό τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η σύσκεψη, στην οποία θα συμμετέχουν αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύ��ν, καθώς και εκπρόσωποι παραγωγικών και εξαγωγικών φορέων.