​Κωμικοτραγικές σκηνές εκτυλίσσονται κατά τη διάρκεια ελέγχων επιθεωρητών του ΙΚΑ και του ΣΕΠΕ για την καταπολέμηση κρουσμάτων μαύρης εργασίας. Οι επιθεωρητές πραγματοποίησαν ελέγχους σε 25 τουριστικές περιοχές και οι περιπτώσεις που καταγράφηκαν είναι για γέλια και για κλάματα.

Σε αρκετές από αυτές ανασφάλιστοι εργαζόμενοι έφευγαν από το παράθυρο για να γλιτώσουν τον έλεγχο, ενώ αρκετοί έπεφταν μέχρι και στις πισίνες για να μην καταγραφούν ως ανασφάλιστοι.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», στην Ελλάδα επικρατεί ένα χάος όσον αφορά στην αδήλωτη εργασία, με τους εργοδότες να παίζουν κρυφτούλι με τις ελεγκτικές αρχές για να αποφύγουν τα πρόστιμα.

Έτσι, ενώ πριν από τους ελέγ��ους παρατηρείται χαμηλός αριθμός προσλήψεων, ο αριθμός αυτός αυξάνεται κατά τις ημέρες διενέργειας των ελέγχων.

Για παράδειγμα στο Ρέθυμνο, από τις 23 έως τις 25 Ιουλίου δηλώθηκαν 19 απολύσεις και μέσα στις επόμενες τρεις μέρες που βρίσκονταν εκεί οι ελεγκτές έγιναν 198 προσλήψεις.

Το ίδιο και στα Χανιά, στις 22 Ιουλίου δηλώθηκαν 21 απολύσεις, την επόμενη μέρα 256 απολύσεις, στις 24 Ιουλίου έξι προσλήψεις και με την παρουσία ελεγκτών 261 προσλήψεις μέσα σε τέσσερις μ��ρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου εργασίας οι προσλήψεις που έγιναν ανά περιοχή τις τελευταίες μέρες είναι οι εξής:
• Σαντορίνη: κατά τη διάρκεια των ελέγχων αυξήθηκαν μέσα σε επτά ημέρες οι προσλήψεις (541 άτομα αντί των 55 ή 77 τις υπόλοιπες ημέρες).
• Μύκονος: μέσα σε επτά ημέρες έγιναν 305 προσλήψεις έναντι 27 - 42 τις ημέρες χωρίς ελέγχους.
• Νάξος: από τις 8 έως τις 12 Ιουλίου (ημέρες ελέγχων) αναγγέλθηκαν 295 προσλήψεις εργαζομένων, σε αντίθεση με τις προηγούμενες ημέρες που είχαν γίνει είτε καμία πρόσληψη είτε μία ή δύο.
• Ζάκυνθος: μέσα σε τρεις ημέρες έγιναν 190 προσλήψεις έναντι 39 - 47 πριν από τους ελέγχους και 2 - 9 μετά την αποχώρηση των ελεγκτών. Σε νέο έλεγχο, από τις 16 - 22 Ιουλίου, έγιναν επιπλέον 299 προσλήψεις.