​Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρά μετά το ρωσικό εμπάργκο προς την καθιέρωση μέτρων στήριξης του ευρωπαϊκού τομέα ροδάκινων και νεκταρινιών.

Τα προτεινόμενα μέτρα από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης, Ντατσιάν Τσόλος, συνίστανται σε αύξηση από 5% σε 10% της παραγωγής οργανώσεων παραγωγών η οποία μπορεί να αποσυρθεί από την αγορά για δωρεάν διανομή. Δεύτερον, θα ληφθούν έκτακτα μέτρα στήριξης για μη μέλη οργανώσεων παραγωγών (με καταβολή του 50% της τιμής απόσυρσης των οργανώσεων παραγωγών). Με τον τρόπο αυτό, θα μπορούν να επωφεληθούν από τα μέτρα και μεμονωμένοι καλλιεργητές, υπό την προϋπόθεση ότι γίνονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι. Τέλος, θα διατεθούν πρόσθετα κονδύλια για προώθηση, στο πλαίσιο των ενεργειών προώθησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων των οργανώσεων παραγωγών (στο πλαίσιο των συνήθων συμφωνιών συγχρηματοδότησης).

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, αν και η επίσημη απόφαση θα ληφθεί τις προσεχείς εβδομάδες, θα ισχύσει αναδρομικά από σήμερα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ροδάκινων (ετήσιος όγκος παραγωγής στην ΕΕ = 2,4 – 2,5 εκατομμύρια τόνοι) και νεκταρινιών (1,1 – 1,2 εκατ. τόνοι) είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ως καταστροφικό το σενάριο για διοχέτευση στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. των αδιάθετων ποσοτήτων αγροτικών προϊόντων που λόγω Ρωσίας ξέμειναν στους παραγωγούς. Μια τέτοια εξέλιξη, όπως τονίζουν θα προκαλέσει απότομη πτώση των τιμών, η οποία θα πλήξει εκτός από τους Έλληνες παραγωγούς, τους Ιταλούς και τους Γάλλους.

Τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις;

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις, η ελληνική πλευρά, έχει στραμμένο το βλέμμα στην Κομισιόν, η οποία την Πέμπτη θα λάβει την σχετική απόφαση. Το σίγουρο εί��αι πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δώσει χρήματα,αν πρώτα δεν πάρει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, κάνουν λόγο για ζημιά που αγγίζει τα 80 εκατ. ευρώ. Και αυτό γιατί από τα 170 εκατ. ευρώ εξαγωγές σε ροδάκινα, φράουλες κ.λπ., έχει εξαχθεί ήδη το 50%, άρα μένει το υπόλοιπο 50%, δηλαδή 80 εκατ. ευρώ.

Δύο δράσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Την ίδια ώρα το υπουργείο Αγ��οτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε πως σήμερα υπεγράφησαν οι συμβάσεις για δύο δράσεις στήριξης της εξαγωγικής δραστηριότητας σημαντικών προϊόντων. Ειδικότερα υπεγράφησαν συμβάσεις για:

-Την προώθηση των εξαγωγών φρ��σκων φρούτων (ροδάκινο – πορτοκάλι), στην εσωτερική αγορά τη Ε.Ε. και ειδικότερα στις χώρες Σουηδία, Φινλανδία, Δανία και Ουγγαρία, με προϋπολογισμό 2,2 εκατ. ευρώ.

-Την προώθηση των προϊόντων Λάδι ΠΓΕ Θάσου, Ελιά Θρούμπα ΠΟΠ Θάσου, Ξινόμαυρο ΠΟΠ Νάουσας, Κασέρι ΠΟΠ, Λαδοτύρι Μυτιλήνης ΠΟΠ και Φέτα ΠΟΠ στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. και συγκεκριμένα στη Γερμανία, στο Βέλγιο και στην Ελλάδα, με προϋπολογισμό 1,7εκατ. ευρώ.

Οι δράσεις συγχρηματοδοτούνται κατά 50% από την Ε.Ε., 20% από το ΥπΑΑΤ και 30% από τους συμβαλλόμενους φορείς.