​Ξεκίνησε τις εργασίες της η ειδική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα εξετάσει αναλυτικά τις επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο του Πούτιν σε ΕΕ και ΗΠΑ, ώστε να βρει εναλλακτικές αγορές για τα προϊόντα.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικεφαλής της ειδικής επιτροπής είναι ο επίτροπος για Αγροτικά Θέματα Νάτσιαν Τσόλος, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε πως ο αγροτικός τομέας της ΕΕ μπορεί να βρει γρήγορα νέες αγορές για τις εξαγωγές προς τη Ρωσία που είναι αξίας περίπου 11 δισ. ευρώ, σχεδόν το 10% του συνόλου των αγροτικών εξαγωγών της Ε.Ε. εκτός της Ένωσης.

Παράλληλα, οι ειδικοί αξιωματούχοι, που συμμετέχουν στην επιτροπή, δήλωσαν πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πουν αν θα καταβληθεί κάποιο ποσό - και ποιο θα είναι αυτό - από το ύψους 400 εκατ. ευρώ ταμείο αποζημιώσεων της Ε.Ε. για να βοηθηθούν οι αγρότες.

«Ελπίζουμε πως μέχρι την Πέμπτη αυτής της εβδομάδας θα είμαστε σε θέση να έχουμε μια σαφέστερη εικόνα των δυνητικών επιπτώσεων ώστε να μπορέσουμε να την συζητήσουμε με τα κράτη μέλη» πρόσθεσαν .

Υπενθυμίζεται ότι αγροτικοί εμπειρογνώμονες από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ θα συναντηθούν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να σχεδιάσουν μια συντονισμένη στρατηγική.

Πιθανή προσφυγή στον ΠΟ

Ανώτερη πηγή της Ε.Ε. δήλωσε προς το Γερμανικό Πρακτορείο ότι η Ένωση ενδέχεται να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά της ρωσικής απαγόρευσης.

«Διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει βάση στο διεθνές δίκαιο για τέτοιου τύπου μέτρα αντιποίνων», δήλωσε η εν λόγω ανώτερη πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομασθεί, προσθέτοντας ότι «θα αναλύσουμε πάντως πολύ προσεκτικά τα υπέρ και τα κατά της προσφυγής στο πλαίσιο του ΠΟΕ».