​Να συνεχίσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά με πιο φιλικά προς την ανάπτυξη μέτρα κάλεσε τις χώρες της Ευρωζώνης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την ανακοίνωση πως τα επιτόκια της ΕΚΤ παραμένουν αμετάβλητα, ο super Μάριο, όπως είναι γνωστός ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε χαρακτηριστικά πως υπάρχουν χώρες που κατέχουν τα πρωτεία στους φόρους στην περιοχή με τους υψηλότερους φόρους στον κόσμο.

Το πρόγραμμα δανεισμού TLTRO που ανακοίνωσε η ΕΚΤ τον Ιούνιο προσφέρει πολύ καλές συνθήκες χρηματοδότησης στις τράπεζες, είπε ο Ντράγκι. Ωστόσο η αναμενόμενη βελτίωση των χρηματοδοτικών συνθηκών θα πρέπει να συνοδευτεί από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Εάν οι χαμηλότεροι φόροι δεν μεταφραστούν σε αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, τότε δεν έχουν νόημα», τόνισε.

Ο Ντράγκι διαχώρισε πάντως τις χώρες που εφαρμόζουν πιστά τις μεταρρυθμίσεις τους από τις "ανυπάκουες", λέγοντας ότι οι πρώτες τα πηγαίνουν εμφανώς καλύτερα και πως θα είναι καλύτερα προετοιμασμένες να απορροφήσουν ενδεχόμενο "σοκ" από τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

«Είναι νωρίς να αξιολογήσουμε τον γεωπολιτικό κίνδυνο» είπε και υπενθύμισε πως η ανάκαμψη παραμένει αδύναμη, εύθραυστη και άνιση.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ουκρανία που αναμένεται να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην Ευρωζώνη, επεσήμανε πως η ΕΚΤ βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία αξιολόγησης των επιπτώσεων της ουκρανικής κρίσης, με τις τελευταίες να συνδέονται άμεσα με τις κυρώσεις που θα επιβληθούν.