​Την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης ζητά ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, αφήνοντας αιχμές για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα.

«Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν είχε την γενναιότητα να παραδεχτεί το λάθος, και συνέχισε και για δεύτερο έτος να διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τον ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης, στερώντας πολύτιμα έσοδα για το Δημόσιο και δημιουργώντας προβλήματα στους πολίτες που δεν μπορούσαν να θερμανθούν, αλλά και στις επιχειρήσεις του κλάδου που είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται κατά 70%», τονίζει ο κ.Μίχαλος, υποστηρίζοντας πως η εξίσωση του ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης μείωσε τα δημόσια έσοδα πάνω από τα 300 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, είναι καιρός η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικον��μικών «να προχωρήσει στην άρση του μέτρου της εξίσωσης και την επαναφορά του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα του 2011 και ταυτόχρονα βέβαια να λάβει άμεσα ουσιαστικά μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου και της νοθείας των καυσίμων».

Μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης ζητεί η ΠΟΠΕΚ

Την άμεση άρση του μέτρου της εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης με αυτόν του πετρελαίου κίνησης και την επαναφορά του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα του 2011 (60€/χιλιόλιτρο) εντός των επιτρεπτών ορίων της Οδηγίας 2003/96 της ΕΕ ζητεί και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), η οποία κάνει λόγο για «παταγώδη αποτυχία κάποιων συμβούλων που σε λίγους μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων τους τα ξέρουν όλα».

Επίσης η ΠΟΠΕΚ ζητά από να εφαρμόσει τις αδρανοποιημένες, όπως αναφέρει, νομοθετικές διατάξεις (Ν.3784/2009, 4072/2012, 4177/2013) για την εγκατάσταση του ηλεκτρονικού συστήματος εισροών-εκροών, σε όλα τα στάδια διάθεσης και διακίνησης καυσίμων, που εκκρεμούν από το 2009 προκειμένου να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο .