Σοκαρισμένοι αντίκρισαν αρκετοί πολίτες τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, αφού ο φόρος είναι δύο, τρεις ή και τέσσερις φορές πιο υψηλός σε σχέση με πέρσι!

Μετά τις αντιδράσεις η κυβέρνηση μελετά απαλλαγές και ελαφρύνσεις σε πολίτες που αντιμετωπίζουν αντικειμενική δυσκολία.

Μείωση του φόρου κατά 50% για ιδιοκτήτες με εισόδημα έως 9.000 ευρώ, που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε παιδί, εφόσον η επιφάνεια των ακινήτων δεν ξεπερνά τα 150τμ και δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές στις ΔΟΥ.

Πλήρης απαλλαγή για άνεργους και τρίτεκνους-πολύτεκνους σε περίπτωση που το ετήσιο εισόδημά τους από κάθε πηγή δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε παιδί.

Σχεδιάζεται επίσης η αύξηση των δόσεων σε επτά.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πολίτη σε ορεινό χωριό της βόρειας Κεφαλονιάς ο οποίος καλείται να πληρώσει 10πλάσιο φόρο για το ακίνητο που διαθέτει! Συγκεκριμένα, για οίκημα 75 τ.μ ο φόρος είναι 3.636 ευρώ από 323 ευρώ που πλήρωσε το 2013.

Αλλά και αγρότης από τους Γόμφους Τρικάλων καλείται να πληρώσει 3.900 ευρώ για αγροικία 50 τ.μ. που βρίσκεται μέσα σε οικόπεδο 1 στρέμματος. Στον Άγιο Προκόπιο Τρικάλων παλιό σπίτι 40 τ.μ. εμφανίζεται με αντικειμενική αξία 38.000 ευρώ

Όπως δηλώνει στο Star o φοροτεχνικός Βαγγέλης Αμπελιώτης «αυτό δεν μπορεί να γίνει, ένα αγροτεμάχιο στα Τρίκαλα να έχει μεγαλύτερη επιβάρυνση από ένα σπίτι στην Εκάλη εκτός αν δεν είναι αγροτεμάχιο και είναι οικόπεδο και χαρακτηρίζεται με την αξία του οικοπέδου και είναι μεγάλης έκτασης. Σε αυτές τις περιπτώσεις επειδή έχει πολύ μεγαλύτερη αξία, είναι θεωρούμενο οικόπεδο και τότε οι επιβαρύνσεις είναι πολύ μεγάλες».

Ποιες περιπτώσεις φορολογούμενων «χτύπησε» ο ΕΝΦΙΑ;

-Ιδιοκτήτες αδόμητων οικοπέδων: Εως σήμερα πλήρωναν Φόρο Ακίνητης Περιουσίας αν το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους ξεπερνούσε τις 200.000 ευρώ

-Ιδιοκτήτες οικοπέδων με κτίσματα τα οποία δεν έχει εξαντληθεί ο συντελεστής δόμησης

- Ιδιοκτήτες μη ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων που έχρι τώρα απαλλάσσονταν πλήρως από το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ

-Ιδιοκτήτες που νομιμοποίησαν το 2013 αυθαίρετα κτίσματα και ιδιοκτήτες κατοικιών που «τακτοποίησαν» ημιυπαίθριους χώρους. Η επιφάνεια του ακινήτου τους αυξήθηκε, έτσι διογκώθηκε και η φορολογική επιβάρυνση.

-Οι εκτός σχεδίου εκτάσεις που φορολογούνται για πρώτη φορά με τον ΕΝΦΙΑ

-Ιδιοκτήτες διαμερισμάτων με αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης της πιλοτής ως πάρκινγκ.

Υπάρχουν ωστόσο και περιπτώσεις φουσκωμένων λογαριασμών εξαιτίας λαθών στη συμπλήρωση του Ε9.

Όπως επίσης δηλώνει ο κ. Αμπελιώτης «φυσικά και έχουν εντοπιστεί και λάθη. Θα πρέπει μέσα σε ένα μήνα να κάνει ενδικοφανή προσφυγή στην υπηρεσία ελέγχου του υπουργείου οικονομικών. Έχει προθεσμία επειδή ο Αύγουστος δεν προσμετράται μέχρι 30 Σεπτεμβρίου».

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και η κυβερνητικός εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση συζητά διορθωτικές κινήσεις.

«Και ο ΕΝΦΙΑ είναι μέσα στις φοροελαφρύνσεις που συζητά η κυβέρνηση. Άλλωστε, έχει αρκετά λάθη».

«Τα όσα αποκαλύπτουν οι πολίτες στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ είναι ακόμα μια σαφής απόδειξη της βάρβαρης και άδικης φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης» υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «ζητάει την πλήρη απαλλαγή της πρώτης αλλά και της δευτερεύουσας κατοικίας που καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες και τις ανάγκες αναψυχής της λαϊκής οικογένειας».

Σημειώνεται ότι στόχος είναι να εισπραχθούν 2,6 δις ευρώ.