​Μέχρι και τον Φεβρουάριο σχεδιάζεται να καταβληθεί ο ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να πληρώσουν. Μάλιστα το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει εφόσον βεβαιωθούν ποσά άνω των 3,2 δισ. ευρώ, να εξετάσει συνολικά το θέμα την επόμενη χρονιά στο πλαίσιο των μειώσεων στη φορολογία.

Συγκεκριμένα, το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει καταβολή του ΕΝΦΙΑ σε 7 δόσεις. Την Παρασκευή αναρτήθηκαν τα πρώτα εκκαθαριστικά στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, όσοι εισέλθουν στην ηλεκτρονική υπηρεσία θα διαπιστώσουν ότι ο φόρος καταβάλλεται σε πέντε δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων στα τέλη Αυγούστου. Έτσι, οι όποιες προθέσεις της κυβέρνησης για επιμήκυνση των δόσεων θα γίνουν γνωστές τις επόμενες μέρες.

Το υπουργείο οικονομικών υπολογίζει ότι θα εισπράξει το 82% του φόρου όταν όμως τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξάνονται κατά 1 δισ. ευρώ τον μήνα, φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τη Real News η τρόικα ασκεί ασφυκτικές πιέσεις για τον εντοπισμό 25.000 ακινήτων που ανήκουν σε strategic defaulters, δηλαδή στρατηγικούς κακοπληρωτές οι οποίοι έχουν κινητή και ακίνητη περιουσία και κρύβονται πίσω από διατάξεις του νόμου. Γι' αυτούς προειδοποιούν ο πέλεκυς θα είναι βαρύς.

Σύμφωνα πάντως με τους υπολογισμούς για 1 εκ. φορολογούμενους τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα είναι αυξημένα και αυτό, διότι οι κάτοχοι αυθαιρέτων ��τισμάτων που τα νομιμοποίησαν το 2013 θα κληθούν να πληρώσουν και τους αντίστοιχους φόρους