​Με γνώμονα… τα μπιφτέκια, τις σως και τα ψωμάκια αναλύει τις αλλαγές που έχουν επέλθει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στη μεσαία τάξη στην Ελλάδα και την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων ο ελβετικός Τύπος.

Αφού αρχικά η Neue Zürcher Zeitung επισημαίνει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης σε όλα τα κοινωνικά στρώματα της Ελλάδας, στην συνέχεια με δείκτη της την τιμή του χάμπουργκερ στην χώρα εκτιμά πως παρά τις δυσκολίες η Ελλάδα θα βγει από το σκοτεινό τούνελ της ύφεσης και θα προχωρήσει μπροστά.

«Η σημερινή κρίση κλόνισε την σταθερότητα των τελευταίων χρόνων -και αυτό αφορά όλα τα κοινωνικά στρώματα- και έθαψε βαθιές πεποιθήσεις και αντιλήψεις, όπως για παράδειγμα για τον ορισμό της ευμάρειας. Άνθρωποι που κάποτε ένιωθαν ασφαλείς, που είχαν κοινωνική ασφάλιση και σύστημα υγείας, σήμερα φοβούνται για το μέλλον» γράφει η Neue Zürcher Zeitung, τονίζοντας τις μεγάλες μειώσεις στα εισοδήματα των Ελλήνων.

«Οι μεγαλύτερες αλλαγές έγιναν στην κοινωνία, η οποία όχι μόνο έπρεπε να δεχθεί μεγάλους περιορισμούς στο επίπεδο διαβίωσης, αλλά φοβούνται ακόμα περισσότερο για περαιτέρω αστάθεια στον οικονομικό και πολιτικό τομέα και για τη ζωή τους. Το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε πάνω από 30%, οι μισθοί μειώθηκαν γύρω στο 25% και όλο και περισσότεροι άνθρωποι απειλούνται από τη φτώχεια» αναφέρει η ελβετική εφημερίδα, παραθέτοντας στην συνέχεια τα «τρικ» των οικονομολόγων με τα μπέργκερς και την….. ΑΝΑΠΤΥΞΗ!

untitled.pngmac-620_1554862a.jpgBig_Mac.png

«Οι οικονομολόγοι χρησιμοποίησαν την αξία του Big Mac για να συγκρίνουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Έτσι η τιμή για τη βόμβα θερμίδων στην Ελλάδα τον περασμένο χρόνο αυξήθηκε πάνω από 40 σεντ. Αλλά και στις άλλες χώρες της κρίσης, όπως στην Ιταλία και την Πορτογαλία, αυξήθηκε η τιμή. Γιατί είναι όμως καλή είδηση αυτό; Τα προηγούμενα χρόνια έπεσαν κατακόρυφα οι τιμές στην Ελλάδα. Οι μισθοί περικόπηκαν και χάθηκαν θέσεις εργασίας. Η αύξηση της τιμής του Big Mac, σύμφωνα με τη συντάκτρια της έκθεσης Πία Χιτλ, δείχνει ότι ο κατήφορος και συγχρόνως η ύφεση στη χώρα επιβραδύνονται. Σύντομα λοιπόν η χώρα θα πάει μπροστά» καταλήγει η εφημερίδα, σύμφωνα με την Deutsche Welle.