Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εξέφρασε αμφιβολίες για το εάν η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους της, τονίζοντας ότι η αναθεώρηση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας κατά τις ερχόμενες εβδομάδες θα καθορίσει εάν το υπόλοιπο του ελληνικού χρέους είναι βιώσιμο χωρίς τη συμβολή των διεθνών πιστωτών της χώρας.

Αυτό επισημαίνει ο Ίαν Τάλεϊ σε άρθρο του στο ιστολόγιο της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Επικεφαλής του ΔΝΤ: Ακόμη να βγει η ετυμηγορία για το αν χρειάζεται νέο κούρεμα η Ελλάδα».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ανώτατοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ έχουν κατ΄επανάληψη δηλώσει κατά την τελευταία διετία ότι τα επίπεδα του ελληνικού χρέους είναι πολύ υψηλά και ενδεχομένως να επιβαρύνουν υπερβολικά την εύθραυστη οικονομία της Ελλάδας, σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί κάποιου είδους ελάφρυνση. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ αναφέρθηκε σε παλαιότερη υπόσχεση της ΕΕ να συμβάλει στο κούρεμα του ελληνικού χρέους σε επίπεδο αρκετά κατώτερο του 110% του ΑΕΠ της χώρας, εάν η Ελλάδα εφήρμοζε τους δανειακούς της όρους.
grff.jpg
Ωστόσο, υπογραμμίζει ο Talley, την Τρίτη, η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστιν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι ήταν πολύ νωρίς για να προδικάσει την τελευταία ανάλυση του ΔΝΤ σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Παράλληλα, τονίζεται, είναι αβέβαιο εάν το ΔΝΤ αμβλύνει τη στάση του όσον αφορά στην ανάγκη της Ελλάδας για κούρεμα του χρέους της, υπό την πίεση της ΕΕ που είναι επιφυλακτική στο να προσφέρει στη χώρα ευνοϊκότερους ομολογιακούς όρους, ή εάν το ΔΝΤ απλώς προσπαθεί να υ��ογραμμίσει ότι οποιαδήποτε απόφαση περί "κουρέματος" θα βασιστεί σε αναλυτική διαδικασία.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι αν και η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει μια από τις μεγαλύτερες δημοσιονομικές αναπροσαρμογές στη σύγχρονη οικονομική ιστορία, εξακολουθεί να αγωνίζεται για να εφαρμόσει τους στόχους του δανειακού της προγράμματος.

Ακόμη και τώρα, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι στόχοι περί προϋπολογισμού, που είναι καθοριστικής σημασίας για τη μείωση του χρέους, είναι «πολύ φιλόδοξοι». Καθώς η ανεργία στους νέους παραμένει άνω του 50% και επιβάλλεται η εφαρμογή αυξημένων οικονομικών αλλαγών προκειμένου να ανταποκριθεί η χώρα στις δανειακές της υποχρεώσεις, πολλοί οικονομολόγοι διερωτώνται εάν οι περιορισμοί στην πολιτική ζωή της χώρας θα συνεχίσουν να παρεμποδίζουν μελλοντικές μεταρρυθμίσεις, καταλήγει ο Τάλεϊ.