Στη μηχανή του κιμά βάζει επικουρικές, εφάπαξ και μερίσματα το πολυνομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, δύο ακόμη επικουρικά ταμεία, το Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας) και το T.E.A.Π.Ι.Ε.Ν. (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού) από 1/1/2015 θα βρεθούν υπό την απειλή του συντελεστή βιωσιμότητας αφού περνάνε υποχρεωτικά στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής ασφάλισης (ΕΤΕΑ).

Συντελεστής βιωσιμότητας θα επιβληθεί και στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) όπως και στα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού (Μ.Τ.Σ., Μ.Τ.Α., Μ.Τ.Ν.), με αποτέλεσμα τα μερίσματα να πάρουν την… κατιούσα.

Όσον αφορά το εφάπαξ, το ΤΕΑΠΑΣΑ κατάφερε την τελευταία στιγμή να σώσει την παρτίδα, ωστόσο δεν συνέβη το ίδιο με τον λογαριασμό εφάπαξ της Βουλής που από 1/1/2015 θα υπαχθεί στις γενικότερες διατάξεις που ισχύουν για τα υπόλοιπα ταμεία με αποτέλεσμα να υποστεί μεγάλες περικοπές.

Την ίδια ώρα, από την 1/1/2015 καταργούνται και οι κοινωνικοί πόροι υπέρ φορέων-τομέων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας και συγκεκριμένα υπέρ του Ε.Τ.Ε.Α. (τ.Τ.Ε.Α.Δ.Υ.) και του Ε.Τ.Α.Α.-Τομέας Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών.

Συνολικά, η κατάργηση των κοινωνικών πόρων υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσει «μαύρη» τρύπα 1,9 δισ. ευρώ στα ταμεία, οδηγώντας σε δραματικές περικοπές επικουρικών συντάξεων…