Επεκτείνεται και στις οργανωμένες παραλίες με εισιτήριο εισόδου το μέτρο των ανώτατων τιμών που ισχύει ήδη σε αεροδρόμια, πλοία, γήπεδα, αρχαιολογικούς χώρους, κινηματογράφους, θέατρα, για εμφιαλωμένο νερό, καφέδες, τοστ κ.λ.π. με την υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος για την «Κωδικοποίηση των Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» (ΔΙΕΠΠΥ).

Οι τιμές αυτές που θα ισχύουν πλέον και στις οργανωμένες πλαζ με είσοδο είναι συγκεκριμένα:

-Εμφιαλωμένο νερό (500 ml) 0,35 ευρώ

-Εμφιαλωμένο νερό (750ml) 0,50

-Τοστ με ζαμπόν και τυρί 1,35

-Καφές ελληνικός 1,20

-Καφές φίλτρου (γαλλικός) 1,20

-Καφές εσπρέσο ζεστός ή κρύος (φρέντο) 1,35

-Καφές στιγμιαίος 1,20.


Με την Υπουργική Απόφαση επέρχονται κι άλλες αλλαγές ή βελτιώσεις σε υφιστάμενα μέτρα που αφορούν μεταξύ άλλων στη διακίνηση ψωμιού, ελαιολάδου, κλπ.

«Οι βελτιώσεις στον Κώδικα Κανόνων ΔΙΕΠΠΥ είναι αποτέλεσμα συνεργασίας και διαβούλευσης με τους φορείς της αγοράς προκειμένου και οι έμποροι να υποστηριχθούν, και οι καταναλωτές να διασφαλιστούν. Πρόκειται για ένα κωδικοποιημένο εργαλείο που ενισχύει τον ανταγωνισμό και υποβοηθά τη λειτουργία της αγοράς προς όφελος του αγοραστικού κοινού» δήλωσε ο κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος

Μερικές από τις αλλαγές προβλέπουν τα εξής :

  • Επαναλαμβάνεται η ��ύθμιση για υποχρεωτική ζύγ��ση του ψωμιού και δίνεται η δυνατότητα στους φούρνους να έχουν τραπεζάκια εξυπηρέτησης των πελατών τους με προϊόντα αρτοποιίας και πρόχειρα γεύματα (σάντουιτς) για τα οποία θα αναγράφονται οι τιμές.
  • Θεσπίζεται υποχρέωση τήρησης Βιβλίου Ιχνηλασιμότητας οπωροκηπευτικών για την προστασία των καταναλωτών.
  • Προστέθηκαν σημεία πώλησης έτοιμου φαγητού εντός καταστημάτων (πχ σουπερ μάρκετ).
  • Στα προϊόντα από δέρμα δίνεται η δυνατότητα χρήσης εικονογραμμάτων όπως στα υποδήματα αντί των όρων «ΔΕΡΜΑ» και «ΠΛΑΣΤΙΚΟ» με την προϋπόθεση ταυτόχρονης υποχρέωσης για ανάρτηση πίνακα εντός του καταστήματος που να εξηγεί τα σύμβολα.
  • Διαγράφηκε η υποχρέωση αναγραφής στους τιμοκαταλόγους βάρους ή ποσότητας στις μερίδες των εστιατορίων.
  • Προστίθενται ρυθμίσεις για τη σφράγιση και τον έλεγχο των αντλιών καυσίμων.
  • Αναδιαμορφώνονται ανώτατα όρια στο βάρος του χαρτιού, σακούλες κλπ. που χρησιμοποιείται κατά την διάθεση στο καταναλωτικό κοινό ειδών με μικτοβαρή ζύγιση παρουσία του πελάτη.
  • Προστέθηκαν στα όργανα που ρυθμίζονται από τις υφιστάμενες διατάξεις οι αντλίες φυσικού αερίου για τα αυτοκίνητα, ενώ προστέθηκε η υποχρεωτική ύπαρξη Αρθροιστή καταγραφής του συνολικού όγκου καυσίμων (totalizer).