Αυτούς που θα πληρώσουν το λογαριασμό για την αποκατάσταση του μισθολογίου των ενστόλων στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012 αναζητούν στο οικονομικό επιτελείο.

Ο λογαριασμός είναι μεγάλος και αν συνδυαστεί με το δημοσιονομικό κενό του 2015-2016 (που η τρόικα εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι υπάρχει) τότε δημιουργείται η βάση για τους εκπροσώπους των δανειστών προκειμένου να ζητήσουν μέτρα. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα νέα μέτρα, αλλά πιθανόν παράταση των υφιστάμενων.

Το πολύ σημαντικό μέτρο, που εκπνέει στο τέλος του έτους, είναι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης (η έκτακτη εισφορά, όπως έχει επικρατήσει να αποκαλείται), η οποία υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο φέρνει στο δημόσιο ταμείο ζεστό χρήμα που ξεπερνά τα 1,3 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το ποσό αυτό εισπράττεται σε πολύ μεγάλο βαθμό καθώς η εισφορά έχει ενσωματωθεί στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Παρατείνεται η εισφορά αλληλεγγύης

Έμπειρα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που κάνουν ανάγνωση των στοιχείων για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού αλλά και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των δανειστών χαρακτηρίζουν από απίθανη έως αδύνατη την μη παράταση της εισφοράς αλληλεγγύης περάν του 2014.

Μπροστά του το οικονομικό επιτελείο έχει έναν καυτό Σεπτέμβριο καθώς στα μέσα του συγκεκριμένου μήνα επίκειται συνάντηση με τους τροϊκανούς προκειμένου να οριστικοποιήσουν το ελληνικό πρόγραμμα για τα επόμενα δυο έτη και να διασφαλίσουν ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι θα τηρηθούν. Με δεδομένα την πεποίθησή τους για ύπαρξη δημοσιονομικού κενού για τα έτη 2015-2016, το κόστος για τους ένστολους αλλά και τις στοχευμένες φοροελαφρύνσεις που θέλει η κυβέρνηση, το μέτρο που μπορεί να στηρίξει αποτελεσματικά τα έσοδα του προϋπολογισμού είναι αυτό της έκτακτης εισφοράς.

Κατά συνέπεια τον λογαριασμό των ενστόλων θα κληθούν επί της ουσίας να πληρώσουν οι περισσότεροι φορολογούμενοι, όσοι δηλαδή πιάνονται στα δίχτυα της εισφοράς. Για να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο λογαριασμός αυτός, στο ΥΠΟΙΚ έχουν εκπονήσει μια σειρά από σενάρια που περιλαμβάνουν τον συμψηφισμό με το κοινωνικό μέρισμα και την αποσύνδεση του βαθμολογίου από το μισθολόγιο των ενστόλων κα.

Στα 400 εκ. ευρώ ετησίως το κόστος για τους ένστολους

Σε κάθε περίπτωση το ετήσιο κόστος για την αποκατάσταση του μισθολογίου των ενστόλων δεν θα περιοριστεί κάτω από τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Τις σκέψεις της κυβέρνησης για την επέκταση της εισφοράς αλληλεγγύης αποκάλυψε, εξάλλου, με συνέντευξή του σε κυριακάτικο φύλλο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος είπε ευθέως ότι αν και δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η ��πέκταση, αυτό θα ξεκαθαριστεί το Σεπτέμβριο με βάση την πορεία του προϋπολογισμού και την ανάγκη κάλυψης του κόστους των μισθολογίων των ενστόλων.

Να σημειωθεί ότι η παράταση δεν σημαίνει ότι το μέτρο θα είναι κατ’ ανάγκη στη σημερινή του μορφή. Ο σχεδιασμός του ΥΠΟΙΚ προβλέπει τη λειανσή του με παρεμβάσεις όπως η αύξηση του αφορολόγητου ορίου της (είναι σήμερα 12.000 ευρώ) και η μείωση των συντελεστών μεσοσταθμικά κατά 50% (κυμαίνονται σήμερα από 1% έως 4%).