​“Πρέπει να δ��ίξουμε κοινωνική ευαισθησία απέναντι σε αυτούς που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, να τους βοηθήσουμε με ένα δίχτυ ασφαλείας" σημειώνει σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης προσθέτοντας "Το κράτος πρέπει να σκέφτεται και τους πολίτες, όχι μόνο τους αριθμούς. Πρέπει να δώσει κάτι, ώστε να μην τους πετάξουν έξω από τα σπίτια τους. Από την πλευρά τους και οι τράπεζες πρέπει να σκεφτούν λύσεις για να μπορέσουν οι δανειολήπτες να μείνουν στο σπίτι τους, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα".

Ο κ. Χαρδούβελης ασχολείται με το θέμα των κόκκινων δανείων σε συντονιστικό επίπεδο ενώ επιμέρους ρυθμίσεις επεξεργάζονται οι αρμόδιοι υπουργοί.

Στο δίχτυ που ετοιμάζει ο κ. Βρούτσης εκτός από την επιδότηση ενοικίου, θέλει να εντάξει και προγράμματα για την απασχόληση.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, καθώς στις 31 Δεκεμβρίου σταματά η απαγόρευση των πλειστηριασμών και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει παράτασή της, πολλοί δανειολήπτες θα κινδυνεύσουν να βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της απώλειας του σπιτιού τους.

Ο υπουργός Οικονομικών θέλει να δώσει το κοινωνικό στίγμα της κυβέρνησης με τη ρύθμιση για τα νοικοκυριά. Παράλληλα, όμως τον ενδιαφέρει να λυθεί στο σύνολό του το πρόβλημα των κόκκινων δανείων προκειμένου να αποδεσμευτούν πόροι για την ανάπτυξη.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδούβελης, χωρίζει τα δάνεια των επιχειρήσεων σε δύο κατηγορίες: των μεγάλων επιχειρήσεων που απασχολούν πάνω από 100 άτομα και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για τις πρώτες θεωρεί ότι μπορούν να υπάρξουν λύσεις στο πλαίσιο εξαγορών, συγχωνεύσεων και προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων.

"Οι τράπεζες πρέπει να πιέσουν τις μεγάλες επιχειρήσεις να αντλήσουν κεφάλαια", επισημαίνει ο κ. Χαρδούβελης, σε συνέχεια των δηλώσεών του στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ. "Με τις μικρομεσαίες το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Πρέπει να επέμβουν οι τράπεζες οι ίδιες να βρουν ώστε οι υγιείς επιχειρήσεις να ζήσουν".