Μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια τα παράνομα ενοικιαζόμενα τουριστικά καταλύματα σε όλες τις περιοχές της χώρας με μεγάλη απώλεια εσόδων για το κράτος. Σύμφωνα μάλιστα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας οι απώλειες σε τουριστικό συνάλλαγμα φτάνουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ αυτή τη στιγμή στην χώρα μας λειτουργούν τουλάχιστον 45.000 παράνομα καταλύματα, που είναι από μικρές μονάδες μέχρι μεμονωμένα σπίτια, μέχρι βίλες και διαμερίσματα...

«Το χειρότερο απ' όλα ξέρετε ποιο είναι; Ότι δεν είναι μόνο η απώλεια εσόδων, δεν είναι μόνο η μαύρη εργασία... Το χειρότερο είναι ότι μοιάζουμε με ξέφραγο αμπέλι και ειδικά στους ξένους» δηλώνει ο κ. Γαλιατσάτος, πρόεδρος Ξενοδόχων Κεφαλονιάς.

Οι ιδιοκτήτες των παράνομων καταλυμάτων προσφέρουν πολύ χαμηλές τιμές με αποτέλεσμα τα νόμιμα καταλύματα να μην μπορούν να είναι ανταγωνιστικά.

Και στο νομό Ηρακλείου υπάρχουν αρκετά παράνομα καταλύματα. «Τα παράνομα τουριστικά καταλύματα δεν δηλώνουν τίποτα. Ούτε σε εφορίες, ούτε σε ΙΚΑ, ούτε πουθενά. Έχουν παράνομους υπαλλήλους, μπαίνουν παράνομα οι πελάτες μέσα, δεν κόβουν παραστατικό, οπότε όλα αυτά είναι μαύρο χρήμα», αναφέρει ο κ. Χαλκιαδάκης, πρόεδρος των Ξενοδόχων Ηρακλείου.

Οι πελάτες που τα προτιμούν είναι και Έλληνες και ξένοι τουρίστες που θέλουν να κάνουν οικονομικές διακοπές.

Οι ξενοδόχοι αλλά και οι τουριστικοί πράκτορες είναι οι μεγάλοι χαμένοι από αυτή την παράνομη δραστηριότητα και η λύση στο πρόβλημα όπως λένε είναι οι έλεγχοι...

"Εντατικοί έλεγχοι από κλιμάκια του ΣΔΟΕ σε συνεργασία με κλιμάκια του ΕΟΤ που γνωρίζουν και τις τεχνικές λεπτομέρειες αλλά το σημαντικότερο είναι οι τοπικές κοινωνίες και των επαγγελματιών να καταγγέλουν τέτοια φαινόμενα άμεσα" είναι η λύση δηλώνει ο κ. Κελαϊδίτης, μέλος του συνδέσμου τουριστικών και ταξιδιωτικών γραφείων.

Μάλιστα ο σύνδεσμος τουριστικών και ταξιδιωτικών γραφείων καταγγέλλει ότι σε πολλές περιπτώσεις ιδιοκτήτες παράνομων καταλυμάτων προσφέρουν και... ξεναγήσεις χωρίς να τηρούνται οι εκ του νόμου προϋποθέσεις.