Τίτλοι τέλους στην 6ετή ύφεση της ελληνικής οικονομίας βλέπει να μπαίνουν φέτος το ΙΟΒΕ, με χείρα βοηθείας από τον Τουρισμό.

Το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών στην τριμηνιαία έκθεσή του για την οικονομία προβλέπει ανάπτυξη της τάξεως του 0,7% το 2014, παρασύροντας προς τα κάτω την ανεργία η ο��οία αναμένεται να σημειώσει «μικρή υποχώρηση για πρώτη φορά από το 2008». Ωστόσο, αναθεωρεί προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του για την ανεργία, εκτιμώντας ότι θα διαμορφωθεί στο 26,7% φέτος, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για 26%

Σύμφωνα με την έκθεση, οι διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας θα συμβάλουν στην ενίσχυση της απασχόλησης, ενώ η πραγματοποίηση φέτος των προγραμματισμένων για τη διετία 2013- 2014 απολύσεων στον δημόσιο τομέα θα λειτουργήσει ανασχετικά στην υποχώρηση της ανεργίας.

Το ΙΟΒΕ βλέπει για το β’ εξάμηνο του 2014 «πρόσθετες -σε σύγκριση με πέρυσι- δημοσιονομικές πιέσεις μέσω των νέων μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις και της αύξησης της παρακράτησης φόρου εισοδήματος στους συνταξιούχους, της ��εγαλύτερης συσσώρευσης φορολογικών υποχρεώσεων (ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος) και των αλλαγών στο φορολογικό σύστημα».

Ωστόσο, επισημαίνει ότι η επιστροφή μέρους του πλεονάσματος σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και σε κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων θα μετριάσει τις περιοριστικές επιδράσεις των δημοσιονομικών μέτρων στο εισόδημά τους».