Ξεκινάνε από την 1η Αυγούστου οι έλεγχοι στους φούρνους ώστε να ζυγίζεται το ψωμί, ενώ τα πρόστιμα για τους παραβάτες προβλέπονται τσουχτερά. Την ίδια ώρα αρκετοί φούρνοι στην Αθήνα ήδη ξεκίνησαν να πουλάνε ψωμί με το ζύγι.

Παρότι έχουν περάσει περίπου πέντε μήνες από την ψήφιση του νομοσχεδίου για το ζύγισμα του ψωμιού, πολλοί φούρνοι ωστόσο δεν έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν το μέτρο. Ο Νίκος Τσέβης έχει ένα φούρνο στο Χαϊδάρι και από την πρώτη στιγμή εφάρμοσε το νέο νόμο. Οι τιμές όμως δεν έπεσαν. «Ένα καρβελάκι με τη νέα νομοθεσία είναι στα 0.83 λεπτά, ενώ παλιά ήταν 0.70» διευκρινίζει ο ίδιος.

Διαφορά στην τιμή με το ζύγι έχουν δει και οι πελάτες.

Τι εξήγηση δίνουν όμως οι αρτοποιοί; Παλιότερα με την υπάρχουσα τιμή του κάθε καταστήματος ο καταναλωτής δε χρεωνόταν το κάτι παραπάνω σε γραμμάρια στο ψωμί.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι αρτοποιοί αναγκάζονται να ρίξουν την τιμή του κιλού στο ψωμί προκειμένου να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα η τιμή της φρατζόλας.

Από την 1η Αυγούστου τα συνεργεία του υπουργείου ανάπτυξης θα επιβάλλουν υψηλά πρόστιμα σε όσους δε συμμορφώνονται με το νέο νόμο.

Ο υφ��πουργός Ανάπτυξης κ. Γιακουμάτος δήλωσε για το ζήτημα στον Real Fm: «Έχουμε κάνει μια συμφωνία με την ομοσπονδία αρτοποιών Ελλάδος η οποία έστειλε εγκύκλιο σε όλους τους αρτοποιούς ότι από 1η Αυγούστου δεν θα υπάρχει δικαιολογία καμία και ότι θα αρχίσουν τα πρόστιμα μέχρι 5.000 ευρώ».

Το μέτρο του ζυγίσματος το είχε προτείνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης σαν πρόταση ώστε να γίνει πιο φθηνό το ψωμί για τους Έλληνες .

Όπως πάντως ανέφερε ο κ. Γιακουμάτος, «το ψωμί δεν είναι ακριβότερο σήμερα και πρέπει να σταματήσει αυτή η μιζέρια. ��ο ψωμί 50 μέχρι 70 λεπτά που είναι σήμερα τα 350 γραμμάρια είναι καλή τιμή».

Ωστόσο σε πολλά καταστήματα οι καταναλωτές δεν ζητούν να ζυγίζεται το ψωμί και εξακολουθούν να το αγοράζουν με το κομμάτι.