Διαχειρίσιμα θα είναι τα αποτελέσματα των stress tests της ΕΚΤ για τι�� ελληνικές τράπεζες εκτιμά η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΤΧΣ Αναστασία Σακελλαρίου.

«Ακόμα και εάν προκύψουν κάποιες πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες, πιστεύω θα είναι διαχειρίσιμες. Μετά τις αυξήσεις, οι ελληνικές τράπεζες είναι θωρακισμένες κεφαλαιακά και συγκρίνονται ευνοϊκά με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές» τονίζει χαρακτηριστικά.

Η κα Σακελλαρίου τονίζει πως οι τράπεζες είναι σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση και κεφαλαιακά ισχυρές, ενώ σημειώνει «αυτό που έγινε στην Ελλάδα δεν έχει γίνει πουθενά στον κόσμο» και προσθέτει: «Δεν μιλάμε για την ανακεφαλαιοποίηση μιας-δυο μεμονωμένων τραπεζών, αλλά για το σύνολο του τραπεζικού τομέα. Οι τράπεζες στην Ελλάδα πέρασαν από τον ιδιωτικό τομέα σε καθεστώς κρατικής ενίσχυσης και τώρα βρισκόμαστε στη φάση της μετάβασης και πάλι σε ιδιωτικά χέρια».

Επισημαίνει εμμέσως ότι το ΤΧΣ μπορεί να ανακτήσει σημαντικά περισσότερα από τα 16 δισ. ευρώ που είχε προβλέψει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Μάρτιο του 2012 από το πακέτο στήριξης των τραπεζών με 50 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την κα Σακελλαρίου, το ΤΧΣ έχει απόθεμα 11,5 δισ. -τμήμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά τις ασκήσεις προσομοίωσης, εάν χρειαστεί- ενώ η τρέχουσα αξία των μετοχών του Ταμείου στις συστημικές τράπεζες είναι περίπου 18 δισ. ευρώ, «επίπεδο που μπορεί να αυξηθεί σημαντικά αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για την θετική πορεία της χώρας».