Την ενεργή διαχείριση των «κόκκινων» δανείων των επιχειρήσεων, που φθάνουν τα 45 δισ. ευρώ, αλλά και των στεγαστικών ύψους 25 δισ. ευρώ, όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα, σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Στόχοι, η επιβίωση των επιχειρήσεων που θα κριθούν βιώσιμες και η προστασία της αγοράς ακινήτων από πιθανό κραχ στο κομμάτι των προβληματικών στεγαστικών δανείων, ενώ σε δεύτερη μοίρα περνούν τα «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια, ύψους 10-12 δισ. ευρώ.

Τη σχετική πρόταση θα την έχει έτοιμη ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας το δεύτερο 15νθήμερο του Αυγούστου, έτσι ώστε να τεθεί σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ τις βασικές πτυχές του σχεδίου θα συνυπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Ο μηχανισμός, ο οποίος θα βοηθήσει σε θεσμικό και νομοθετικό επίπεδο να αντιμετωπισθούν τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων θα στηρίζεται σε δύο προαπαιτούμενα: πρώτον, στις ριζικές αλλαγές των διατάξεων του πτωχευτικού δικαίου και δεύτερον, στην εκ βάθρων αναμόρφωση του νόμου Κατσέλη.

Συνδυαστικά με την εξυγίανση επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων η κυβέρνησ�� προωθεί και αλλαγές στα αυστηρά κριτήρια του «Τειρεσία». Σύμφωνα με πληροφορίες, όσες επιχειρήσεις κριθούν βιώσιμες και ενταχθούν σε ρύθμιση δανείων θα διαγράφονται από τη «μαύρη» λίστα του Τειρεσία, προκειμένου να αποκτήσουν εκ νέου δυνατότητα πίστωσης. Το ίδιο θα ισχύει και για τους δανειολήπτες στεγαστικών και καταναλωτικών.