Νέο ρεκόρ πραγματοποίησαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο τον Ιούνιο καθώς όλο και περισσότεροι φορολογούμενοι αφήνουν απλήρωτες τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, τον Ιούνιο τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο ανήλθαν στα 67,25 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αναλυτικά τα στοιχεία:

Τον Ιούνιο:

- το συνολι��ό ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογούμενων αυξήθηκε κατά 880 εκατομμύρια ευρώ φθάνοντας στο ύψος ρεκόρ των 67,25 δισεκατομμυρίων ευρώ.

- το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος, δηλαδή αυτό που κατέστη ληξιπρόθεσμο εντός του 2014 διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στα 6,225 δισεκατομμύρια ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 1,027 δις ευρώ.

- το παλιό ληξιπρόθεσμο χρέος, δηλαδή αυτό που κατέστη ληξιπρόθεσμο έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2013 διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στα 61,025 δις ευρώ σημειώνοντας μείωση κατά 147 εκατομμύρια ευρώ.

- οι εισπράξεις έναντι του παλιού ληξιπρόθεσμου χρέους ανήλθαν τον Ιούνιο στα 994 εκατομμύρια ευρώ ενώ οι εισπράξεις έναντι του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους ανήλθαν τον ίδιο μήνα στα 739 εκατομμύρια ευρώ.

Οι παραπάνω εισπρακτικές επιδόσεις είναι κατώτερες των στόχων που έχουν τεθεί. Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο εξάμηνο του έτους θα έπρεπε να έχει εισπραχθεί το 16% του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους αλλά έχει εισπραχθεί μόλις το 12%. Όσον αφορά στις εισπράξεις του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους ο στόχος δεν έχει πιαστεί οριακά καθώς προβλεπόταν η είσπραξη ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών ο μεγάλος φόβος βρίσκεται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους όπου οι φορολογούμενοι θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να εξοφλήσουν συνολικούς φόρους άνω των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για τα περίπου 3,5 δις ευρώ των εκκαθαριστικών του φόρου εισοδήματος, τα 3 δισεκατομμύρια του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων και το 1,1 δις ευρώ των ετήσιων τελών κυκλοφορί��ς οχημάτων.

Οι φόροι που κατά κύριο λόγο αφήνουν απλήρωτους οι φορολογούμενοι είναι ο ΦΠΑ, τα πρόστιμα και πρόσθετοι φόροι για φοροδιαφυγή και φορολογικές παραβάσεις, οι καταπτώσεις εγγυήσεων του δημοσίου με καταλογισμό των σχετικών ποσών στους δανειολήπτες, οι φόροι ακινήτων κ.ά.