Μετά από τέσσερα χρόνια αλλεπάλληλων φοροεπιδρομών, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει το πρώτο κύμα των μειώσεων στη φορολογία.

Πρόκειται για τον οδικό χάρτη περικοπών στους φόρους που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και αναμένεται να ανακοινωθεί το φθινόπωρο.

Πρώτη είναι η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς από το 2015. Υπάρχει, ωστόσο, και δεύτερο σενάριο (που είναι και το πιθανότερο) και προβλέπει τη μεσοσταθμική μείωση των συντελεστών της εισφοράς κατά 50%.

Η δεύτερη κίνηση είναι η μείωση από τον Οκτώβριο του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης προκειμένου να ζεσταθούν φέτος περισσότερα νοικοκυριά. Το υπουργείο Οικονομικών έχει στη διάθεσή του στοιχεία που δείχνουν ότι το μέτρο της εξίσωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης μείωσε τα έσοδα του δημοσίου.

Η τρίτη κίνηση είναι η διατήρηση και πέραν του 2014 του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στην εστίαση. Ο μειωμένος συντελεστής εκπνέει στο τέλος του έτους και το οικονομικό επιτελείο δηλώνει ότι θα παρατείνει την ισχύ του, ακόμη και αν η τρόικα έχει αντιρρήσεις.

Δυνατό χαρτί στα χέρια της κυβέρνηση για την μείωση των φόρων είναι η καλύτερη των προβλέψεων πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο οποίος το α' εξάμηνο του έτους παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα 712 εκ. ευρώ.