Μπροστά σε ένα νέο «μπαμ» από μια καινούρια «φούσκα» στις ΗΠΑ ενδέχεται να βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg .

Τρεις στους πέντε επαγγελματίες του χρηματοπιστωτικού τομέα, που μετείχαν στη διεθνή έρευνα, πιστεύουν ότι η αγορά μετοχών στις ΗΠΑ βρίσκεται στα πρόθυρα μιας φούσκας-ή βρίσκεται ήδη μέσα σε αυτήν!

Συγκεκριμένα, το 47% των 562 επενδυτών, αναλυτών και χρηματιστών που έλαβαν μέρος στην τριμηνιαία έρευνα Bloomberg Global Poll δήλωσαν ότι το χρηματιστήριο είναι κοντά σε επίπεδα που δεν είναι διατηρήσιμα, με το 14% να διαπιστώνει ήδη μία φούσκα.

Ο ένας στους τρεις χαρακτήρισε επίσης υπερθερμασμένη την αγορά επιχειρηματικών ομολόγων χαμηλότερης πιστοληπτικής αξιολόγησης ενώ η πλειοψηφία δήλωσε ότι οι διακυμάνσεις των τιμών των μετοχών θα αυξηθούν το επόμενο εξάμηνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετοχές των επιχειρήσεων του κλάδου της βιοτεχνολογίας να αποτιμώνται σε αξία που ξεπερνά 500 φορές τα κέρδη τους, ενώ σε επίπεδα – ρεκόρ βρίσκονται οι πωλήσεις ομολόγων.

Με τις διαπιστώσεις δεν συμφωνεί η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η οποία εκτίμησε ότι αν και οι αποτιμήσεις είναι διογκωμένες σις μετοχές μικρών εταιρειών του βιοτεχνολογικού κλάδου και του κλάδου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι τιμές των στοιχείων ενεργητικού είναι γενικά στο ίδιο επίπεδο με τις ιστορικά υψηλές επιδόσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Μάρτιο του 2009 που άρχισε η άνοδος του αμερικανικού χρηματιστηρίου, οι αξίες των μετοχών τις ΗΠΑ σύμφωνα με το Bloomberg αυξήθηκαν περισσότ��ρο από 15 τρισ. δολάρια και ο δείκτης S&P 500 έχει αυξηθεί κατά 193%.