Σε συνολική διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους μίας επιχείρησης, εξωδικαστικά, προχωρά η Κυβέρνηση, έχοντας θέσει αυστηρό χρονοδιάγραμμα έως τις 15 Αυγούστου να παρουσιάσει την πρότασή της στην Τρόικα.

Για πρώτη φορά τίθεται θέμα να συμπεριληφθεί στις ρυθμίσεις που θα γίνονται και τα χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, εκτός από αυτά των τραπεζών και να αντιμετωπίζεται συνολικά το πρόβλημα.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, θα μπορεί η επιχείρηση που αντιμετωπίζει πρόβλημα να έρχεται σε συνεννόηση με τις πιστώτριες τράπεζες, το Δημόσιο και τα Ταμεία, αλλά και τρίτους (προμηθευτές κ.ά.) και να διευθετεί, με τον καλύτερο για εκείνη τρόπο, το χρέος της.

Με πιο απλά λόγια θα κάθονται σε ένα τραπέζι επιχειρήσεις, τράπεζες και όσοι έχουν να λαμβάνουν από τις εταιρίες και θα βρίσκουν τρόπο ρύθμισης των οφειλών. Αυτοί οι τρόποι μπορεί να είναι είτε οι πολλές δόσεις, είτε η μείωση του επιτοκίου, η διαγραφή προστίμων κλπ. Για παράδειγμα μπορεί να ζητήσει από την επιχείρηση μείωση λειτουργικών δαπανών, προσωπικού ή αλλαγή μάνατζμεντ κλπ.

Μεταξύ των λύσεων που εξετάζονται, όπως είπε το ίδιο στέλεχος είναι η διαγραφή χρεών λέγοντας χαρακτηριστικά «μην χρησιμοποιείται απαγορευμένες λέξεις».

Το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης τόνισε ότι σκοπός είναι ο εξωδικαστικός μηχανισμός διευθέτησης του ιδιωτικού χρέους των επιχειρήσεων να λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο.

Σε ό, τι αφορά τα νοικοκυριά θα προχωρήσουν οι διαδικασίες που προβλέπονται από την Τράπεζα της Ελλάδας και τον κώδικα δεοντολογίας. Σε αυτόν βέβαια, μπορούν να προσφεύγουν κι επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν να ρυθμίσουν οφειλές μόνο σε τράπεζες.