Να απαλλάξει από το καθεστώς ΦΠΑ περίπου 400.000 μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με χαμηλό τζίρο επιθυμεί το υπουργείο Οικονομικών.

Πιο συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης θα θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα το σχέδιο με βάση το οποίο θα εξαιρούνται από την υποχρέωση παρακράτησης και απόδοσης ΦΠΑ οι μικρές επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μπλοκάκια και εμπίπτουν στις διατάξεις σχετικά με τον ΦΠΑ.

Σύμφωνα με το σχέδιο, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα “imerisia.gr”, θα καθιερωθεί ένα όριο ακαθάριστων εσόδων, μεταξύ 10.000 έως 25.000 ευρώ, μέχρι το οποίο θα ισχύει απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων και απόδοσης ΦΠΑ.

Αν περάσει η πρόταση για το όριο των 25.000 ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, ένας στους δύο επιτηδευματίες (δηλαδή το 52% των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών) θα σταματήσει να υποβάλλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και να αποδίδει κάθε μήνα ή κάθε τρίμηνο, ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρεί, τον φόρο στο Δημόσιο.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία πίσω από αυτήν την πρόταση είναι οι μικρές απώλειες εσόδων που εκτιμάται ότι θα έχει το Δημόσιο. Από αυτό το 52% των επιτηδευματιών εισπράττεται μόλις το 4% των συνολικών εσόδων ΦΠΑ, καθώς στη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων το ισοζύγιο εισπράξεων και πληρωμών ΦΠΑ οδηγεί σε επιστροφές φόρου.

Αν το μέτρο πάρει το πράσινο φως από τους τροικανούς, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2015.