Εύσημα για την έξοδο στις αγορές παρά την κρίση στην Πορτογαλία αλλά και για το νομοσχέδιο της ΔΕΗ έδωσε η τρόικα στην κυβέρνηση.

Ο�� δανειστές ζήτησαν εξηγήσεις από το οικονομικό επιτελείο για τις φήμες περί φοροελαφρύνσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση και -σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ- πήραν τη διαβεβαίωση του Γκίκα Χαρδούβελη ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση.

«Σίγουρα πρέπει να φτιάξουμε ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο για να ελαφρύνουμε τα βάρη αλλά πρώτα πρέπει να φτιάξουμε την διοίκηση, είτε έχουμε Μνημόνιο είτε όχι» σημείωσε η πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον κορυφαίο αξιωματούχο, «υπάρχει αρκετή δουλειά για να γίνει» καθώς οι συμφωνημένες δράσεις σε εκκρεμότητα ξεπερνούν τις 600 και σε αυτές πρέπει να προστεθούν και αυτές του Ιουλίου, του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, η ίδια πηγή τόνισε: «Θεώρησαν ότι η Ελλάδα πραγματικά πέτυχε με το γεγονός ότι δεν δείλιασε και βγήκε σε αυτή τη δύσκολη αγορά και τράβηξε χρήματα και μάλιστα με καλό επιτόκιο. Το βλέπουν θετικά ότι μας εμπιστεύονται οι επενδυτές».

Η τρόικα ζήτησε να ενημερωθεί και για το τι μέλλει γενέσθαι με τα ειδικά μισθολόγια, με το οικονομικό επιτελείο να απαντά ότι έχει «μια λύση κατά νου», αλλά και για την έκτακτη εισφορά. Παράλληλα, παρουσίασαν τον προβληματισμό τους ότι τα χρήματα τελειώνουν, αναρωτούμενοι αν μετά η Ελλάδα θα κάνει αυτά που πρέπει. Η ελληνική απάντηση ήταν ότι θα γίνει το έργο «γιατί εμείς θέλουμε».

Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα το πρωί είχε συνάντηση με το�� υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ενώ θα συναντήσει τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη στις 14.00 και τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια στις 16.30.