Στη δημιουργία μηχανισμού που θα αποφαίνεται ποιες επιχειρήσεις μπορούν να επιβιώσουν και να δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης ώστε να τους δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία μέσα από τη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, και ποιες όχι προσανατολίζεται η Κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης σε συνεργασία με τα πιστωτικά ιδρύματα αλλά και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα. Σήμερα μάλιστα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δένδιας συναντήθηκε με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και στην ατζέντα συμπεριλαμβανόταν και το συγκεκριμένο ζήτημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να δημιουργηθεί ένα «καλάθι χρηματοπιστωτικών προϊόντων» στο οποίο θα περιλαμβάνεται και ο Κώδικας Δεοντολογίας για τη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών.

Ο στόχος είναι μέσα στο καλοκαίρι να τεθούν οι κατευθυντήριες γραμμές προκειμένου τον Σεπτέμβριο – ει δυνατόν - να αρχίσει να «τρέχει» ο μηχανισμός.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης «εάν δεν εξυγιανθούν κάποια οχήματα ώστε να υπάρξουν επενδύσεις, το σύστημα δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει».

Εκτός από το θέμα των δανείων ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα είναι η αξιοποίηση των κονδυλίων από το νέο ΕΣΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό μέχρι τις 17 Ιουλίου θα πρέπει το υπουργείο Ανάπτυξης να στείλει στις Βρυξέλλες τα επιχειρησιακά σχέδια, ώστε τέλος του χρόνου να υπάρξει η τελική συμφωνία για να ξεκινήσει να τρέχει το νέο ΕΣΠΑ. Παράλληλα στα σχέδια είναι η δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων μέσω των οποίων τόσο το χρηματοπιστωτικό σύστημα όσο και ο επιχειρηματίας να βάζουν χρήματα και να δημιουργείται μόχλευση ώστε να επιτευχθεί πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα.