​«Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές για δεύτερη φορά μέσα στη μνημονιακή περίοδο». Αυτό επιβεβαίωσε το πρωί της Τετάρτης στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Όπως αναλυτικά γράψαμε νωρίτερα στο star.gr, σήμερα Τετάρτη αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για την έκδοση τριετούς ομολόγου ύψους έως 3 δισ. ευρώ.

Το γεγονός αυτό θεωρείται ένα πρόσθετο διαπραγματευτικό χαρτί στις διαβουλεύσεις με την τρόικα που αρχίζουν το απόγευμα της Πέμπτης στο υπουργείο Οικονομικών.

Στο επίκεντρο του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων αναμένεται να βρεθούν ο τρόπος κάλυψης της «τρύπας» ως 1 δισ. ευρώ από τις αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, γιατροί ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί κ.ά.) αλλά και η πρόταση της κυβέρνησης για ενιαία ρύθμιση από 48 ως 100 δόσεις για τις οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

"Πρώτο έτος ανάπτυξης το 2014"

«Η Ελλάδα εφαρμόζει ένα συνεκτικό πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, το οποίο βρίσκεται κοντά στο τέλος του» εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών τονίζοντας πως το 2014 είναι το πρώτο έτος ανάπτυξης, χωρίς ωστόσο να πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.

Ο υπουργός επεσήμανε, με��αξύ άλλων, πως η σταθεροποίηση της οικονομίας πρέπει να μετεξελιχθεί το 2015 σε έναν αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο μείωσης της ανεργίας, αύξησης των καθαρών εισοδημάτων και τόνωσης των επενδύσεων.

Κρίσιμα πεδία πολιτικής αποτελούν, για τον κ. Χαρδούβελη η αύξηση της ρευστότητας που παρέχει το εγχώριο πιστωτικό σύστημα, ο χειρισμός του ιδιωτικού επιχειρηματικού χρέους, το οριστικό άνοιγμα των αγορών αγαθών και υπηρεσιών, η μείωση της γραφειοκρατίας, η ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών των επιχειρήσεων και πολιτών με τον δημόσιο τομέα και η προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Ο κ.Χαρδούβελης διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει, παράλληλα, να εφαρμόζει λελογισμένη και ισορροπημένη δημοσιονομική πολιτική, υπό την προϋπόθεση μιας σειράς κρίσιμων αλλαγών στη φορολογική διοίκηση, με σύγχρονα θεσμικά και τεχνολογικά εργαλεία και ελεγκτικό δυναμικό.

«Έτσι θα εξασφαλίσουμε σημαντικούς οικονομικούς πόρους και θα αποκαταστήσουμε αδικίες», ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης.

Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τους πολίτες να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις και από τον πολιτικό κόσμο να επιδείξει σύμπνοια, διότι, όπως ανέφερε, «στο τέλος τον λογαριασμό τον πληρώνουμε εμείς και κανείς άλλος».

«Ας αφήσουμε τα λόγια για εκλογές και να μπορέσουμε να συνεργαστούμε όλοι μαζί», επισήμανε σε μια αποστροφή του λόγου του και συμπλήρωσε ότι «η κρίση πρέπει να αρχίσει να μας ενώνει και όχι να μας διχάζει».

Αναφερόμενος στο ισχύον φορολογικό καθεστώς, ο κ. Χαρδούβελης υποσχέθηκε ότι «σταδιακά θα εξαλείφονται τα έκτακτα μέτρα. Θα προβούμε σε κρίσιμες αλλαγές στη φορολογική πολιτική και τη φορολογική διοίκηση. Έτσι θα αποκαταστήσουμε αδικίες προς όφελος των αδύναμων ομάδων».

BINTEO STAR LIVE U