​«Πρελούδιο» για τον μεγάλο και τελικό έλεγχο της εφαρμογής του ελληνικού οικονομικού προγράμματος τον Σεπτέμβρη αποτελεί η επίσκεψη των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν και του Euro Working Group οι τεχνοκράτες θα περάσουν “από κόσκινο” τα στοιχεία της εκτέλεσης του ελληνικού προϋπολογισμού για το τρέχον έτος και θα προχωρήσουν σε εκτιμήσεις και σενάρια εργασίας για το 2014 και 2015. Θα προσπαθήσουν ταυτόχρονα να καταγράψουν την όποια πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δεδομένου ότι οι υποχρεώσεις της χώρας δεν εξαντλούνται στα 6 + 6 προαπαιτούμενα, αλλά περιγράφονται σε ειδικό επισυναπτόμενο έγγραφο στο τέλος της προηγούμενης έκθεσης της Κομισιόν ως λίστα 30 σελίδων.

Ο έλεγχος θα προετοιμάσει ουσιαστικά το σημείο εκκίνησης για την κανονική αποστολή μετά τις διακοπές του καλοκαιριού. Υπό την προϋπόθεση της εκτέλεσης των υποχρεώσεων η χώρα έχει ακόμα να λάβει:

-1 δις μέχρι το τέλος της εβδομάδας για τα 6 προαπαιτούμενα που έχουν εκπληρωθεί,

-1 δις με την εκπλήρωση των επόμενων 6 προαπαιτούμενων

-1,8 δις από κέρδη (SMPs) κεντρικών τραπεζών των κρατών μελών επί ελληνικών ομολόγων που επιστρέφονται στην χώρα βάση της απόφασης του Νοεμβρίου του 2012 για τη μείωση του ελληνικού χρέους (πέρσι ήταν 2 δις)

-και τέλος 1,8 δις που απομένουν στον ΕFSF για το ελληνικό πρόγραμμα ως το τέλος του έτους.

Το ελληνικό δανειακό πρόγραμμα λήγει στα τέλη του 2014, ενώ αυτό του ΔΝΤ συνεχίζει για 15 μήνες ακόμα ως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016 και περιέχει ανάλογες τριμηνιαίες δόσεις των 1,8 δις ως τότε. Ωστόσο για να εκταμιεύονται οι δόσεις του ΔΝΤ πρέπει να είναι εγγυημένη από τους εταίρους στο ευρώ η χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

Ο πρωθυπουργός και το ελληνικό οικονομικό επιτελείο έχουν διαμηνύσει αρμοδίως στις Βρυξέλλες αλλά και διακηρύξει δημόσια μέσω του διεθνούς τύπου πως το χρηματοδοτικό κενό - αυτή τη στιγμή περί τα 12 ως 14 δις για τη διετία - θα καλυφθεί χωρίς πρόσθετο δάνειο, αυτό όμως θα εξαρτηθεί από τα κρίσιμα stress tests στα οποία θα υποβληθούν οι ελληνικές και οι υπόλοιπες κοινοτικές τράπεζες από την ΕΚΤ τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με το Εurogroup, η “εγγύηση της δωδεκάμηνης χρηματοδότησης” είναι τα χρήματα που απομένουν στο ΤΧΣ για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, όμως σε Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες κύκλοι της ΕΚΤ και της Κομισιόν εκτιμούν πως μετά τα stress tests τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για τον αρχικό τους σκοπό.

Ως εκ τούτου ένα μεγάλο κομμάτι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα θα είναι το δανειακό πρόγραμμα της χώρας, οι εκδόσεις τρίμηνων γραμματίων, ή και η πιθανή έκδοση νέου 5ετους διάρκειας τίτλου - με του δανειστές να υπολογίζουν όμως πως κάτι τέτοιο δεν λύνει το πρόβλημα λόγω υψηλών επιτοκίων.

Παρομοίως δεν λύνει το πρόβλημα και η επέκταση της ωρίμανσης των ελληνικών δανείων από τον EFSF ή και η μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων του 2010, καθώς η επίπτωση στον προϋπολογισμό είναι μικρή για τα πρώτα 25 χρόνια. Με αυτή τη λογική, το χρηματοδοτικό κενό συνδέεται και με το δημοσιονομικό κενό, για το οποίο υπάρχει η κυβερνητική δέσμευση να καλυφθεί, όσο κι αν είναι με μείωση δαπανών και την επέκταση έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων. Αν οι προτάσεις αρκούν αυτό είναι κάτι που θα το μάθουμε το φθινόπωρο.

Προς το παρόν στις 15:00 συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Eurogroup και στην ατζέντα του έχει ήδη την έγκριση της εκταμίευσης του 1ος δις για τα 6 προαπαιτούμενα του Μαΐου. Σε αυτό το Eurogroup θα γίνει και μια πρώτη θεωρητική συζήτηση για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στην μισθωτή εργασία προς όφελος της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο “τα 6 που έχουν εκπληρωθεί είναι, ο νόμος για το υπαίθριο εμπόριο, ο κώδικας συμπεριφοράς των μελών της κυβέρνησης, το νομοσχέδιο για τις επενδύσεις και τον χωροταξικό σχεδιασμό που είναι το σημαντικότερο όλων, η ρύθμιση της φαρμακευτικής αγοράς, η ανανέωση της λίστας φόρων υπέρ τρίτων και η νομοθέτηση της δυνατότητας συλλογής χρεών από τη φορολογική διοίκηση”.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι "η ελληνική κυβέρνηση μετέφερε στο EWG την πρόθεσή της να ολοκληρώσει και τα υπόλοιπα έξι μέσα στο καλοκαίρι”. Εξήγησε ότι "η αποστολή της τρόικας την επόμενη εβδομάδα θα είναι μια τεχνική αποστολή που έχει στόχο να προετοιμάσει τον 5ο έλεγχο της τρόικας που “θα ξεκινήσει υποθέτω το Σεπτέμβρη, ή έστω κάποια στιγμή μετά τις διακοπές”.

Του Θάνου Αθανασίου