​Εκπτώσεις στις αντικειμενικές αξίες για τις μεταβιβάσεις των ακινήτων, με στόχο να υπάρξει μείωση μ��χρι και 40% στις δαπάνες που θέλουν να δικαιολογήσουν οι φορολογούμενοι προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Σύμφωνα με αυτό το σχεδιασμό, θα λαμβάνεται υπόψη από την εφορία μειωμένη κατά 30%-40% η τιμή της αγορά του ακινήτου για το «πόθεν έσχες» σε σχέση με την αντικειμενική αξία της περιοχής, όπου βρίσκεται το ακίνητο.

Η έκπτωση θα ισχύει μόνο για το «πόθεν έσχες» κι όχι για τον υπολογισμό του ενιαίου φόρου ακινήτων και των φόρων μεταβίβασης.
Με αυτόν τον τρόπο, θα μειωθεί το ποσό του τεκμηρίου για τη δαπάνη αγοράς.
Για παράδειγμα, αν κάποιος αγοράσει ένα ακίνητο αντικειμενικής αξίας 250.000 ευρώ, για να δικαιολογήσει το «πόθεν έσχες», θα πρέπει να αποδείξει στην Εφορία πού βρήκε τα 150.000 ευρώ και όχι το ποσό των 250.000 ευρώ που είναι η αντικειμενική.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα ξεμπλοκάρει εκατοντάδες συμβόλαια, όπως εκτιμούν παράγοντες της κτηματαγοράς, καθώς αυτά είναι στον αέρα, αφού οι αγοραστές δεν είναι σε θέση να δικαιολογήσουν τα χρήματα που αναγράφονται στο συμβόλαιο.