Επιστροφές ΦΠΑ μέσα σε μια βδομάδα και χωρίς να χρειάζεται καν η υποβολή αίτησης προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, δίνοντας παράλληλα βαθιά ανάσα σε κατασκευαστές με απούλητα ακίνητα.

Με νομοθετικές διατάξεις που έχει προετοιμάσει ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, μπαίνει τέλος σε απαιτήσεις του συστήματος ΦΠΑ που χαρακτηρίζονται «παράλογες» από υπόχρεους και λογιστές. Για παράδειγμα καταργείται η υποχρέωση των φορολογουμένων να υποβάλλουν αίτηση επιστροφής ΦΠΑ. Θα κάνουν ένα επιπλέον κλικ κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής περιοδικής τους δήλωσης.

Καταργείται παράλληλα η υποχρέωση υποβολής εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ μια φορά το χρόνο. Η εκκαθαριστική δήλωση δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια σύνοψη των περιοδικών δηλώσεων που υποβάλλονται ανά μήνα ή ανά τρίμηνο ανάλογα με την κατηγορία των τηρούμενων βιβλίων. Τα στοιχεία αυτά είναι ήδη στη διάθεση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών με τις περιοδικές δηλώσεις και δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος να υποβάλλονται και οι ετήσιες εκκαθαριστικές. Μόνο έξτρα χρόνος και διοικητικό κόστος εκπλήρωσης των τυπικών φορολογικών υποχρεώσεων για τους φορολογούμενους.

Ανάσα στους κατασκευαστές

Σημαντικές είναι οι αλλαγές που προωθούνται και για τους κατασκευαστές ακινήτων. Με το στοκ των απούλητων ακινήτων να ξεπερνά τις 100.000 και την αγορά να παραμένει σε συνθήκες βαθιάς κρίσης, το ισχύον καθεστώς απαιτεί διακανονισμό του ΦΠΑ σε τέσσερα χρόνια από την αποπεράτωση της οικοδομής.

Με τις νομοθετικές αλλαγές που προωθούνται, αυξάνεται στα πέντε χρόνια, το περιθώριο εξόφλησης του ΦΠΑ επί του κόστους κατασκευής του ακινήτου.

Οι διατάξεις αναμένεται να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα ώστε να ψηφιστούν το συντομότερο δυνατό από τη Βουλή.