Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε τον τύπο πριν λίγο στις Βρυξέλλες, «από χθες το βράδυ οι ελληνικές αρχές έχουν εκπληρώσει και τα 6 από τα προαπαιτούμενα που είχαν καταληκτική ημερομηνία τα τέλη του Μαΐου και συνδέονταν με την δόση του ενός δις». Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι «οι αρμόδιοι κοινοτικοί θεσμοί επικύρωσαν ότι αυτό ισχύει και την Δευτέρα το ΔΣ του EFSF (Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χρηματο-οικονομικής Σταθερότητας) θα ε��ισημοποιήσει την απόφαση και η εκταμίευση της δόσης θα γίνει αργότερα μέσα στην βδομάδα». Σύμφωνα με τον ίδιο: «η ΔΕΗ δεν είναι μέσα στα πρώτα 6 προαπαιτούμενα παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στην προσοχή του κοινού λόγω των προβλημάτων που παρουσιάζει».

Όπως είπε «τα έξι που έχουν εκπληρωθεί είναι, ο νόμος για το υπαίθριο εμπόριο, ο κώδικας συμπεριφοράς των μελών της κυβέρνησης, το νομοσχέδιο για τις επενδύσεις και τον χωροταξικό σχεδιασμό που είναι το σημαντικότερο όλων, η ρύθμιση της φαρμακευτικής αγοράς, η ανανέωση της λίστας φόρων υπέρ τρίτων και η νομοθέτηση της δυνατότητας συλλογής χρεών από την φορολογική διοίκηση».

Ο κοινοτικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση μετέφερε στην ομάδα εργασίας του Eurogroup την πρόθεσή της να ολοκληρώσει και τα υπόλοιπα έξι μέσα στο καλοκαίρι. Εξήγησε ότι η αποστολή της τρόικας την επόμενη εβδομάδα θα είναι μια τεχνική αποστολή που έχει στόχο να προετοιμάσει την τον 5ο έλεγχο της τρόικας που «θα ξεκινήσει υποθέτω το Σεπτέμβρη, ή έστω κάποια στιγμή μετά τις διακοπές». Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι «η εξέταση του ζητήματος το ελληνικού χρέους είναι συνδεδεμένη με τον 5ο έλεγχο, στο παρελθόν είχαμε ελέγχους που κράτησαν πολύ και ελέγχους που κράτησαν πάρα πολύ. Δεν περιμένω να ξεκινήσει και να τελειώσει τον ίδιο μήνα».

Σε σχέση με τα σενάρια για το επόμενο οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα επεσήμανε: «το τρέχον πρόγραμμα τελειώνει στο τέλος του 2014, και το πρόγραμμα του ΔΝΤ στο πρώτο τρίμηνο του 2016, οπότε θα δούμε τι θα κάνουμε, θα πρέπει να υπάρχει ένα ξεκάθαρο αίτημα και μια στρατηγική από την ελληνική πλευρά και είναι πολύ νωρίς αυτό για να το ξέρουμε πριν το καλοκαίρι. Πρέπει να ξέρουμε ποια είναι τα δεδομένα».

Του Θάνου Αθανασίου