Ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι που βιώνουν ουσιαστικά εργασιακό μεσαίωνα, συγκροτούν μια νέα κατηγορία εργαζομένων τους "αόρατους".
Όπως γράφουν "τα Νέα", πρόκειται ��ια όσους εργάζονται σε καθεστώς μαύρης (αδήλωτης) εργασίας, ως μισθωτοί αλλά αμείβονται με μπλοκάκι ελεύθερου επαγγελματία καθώς και με πλήρες ωράριο, που δηλώνονται ως μερικώς απασχολούμενοι.
Τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) που επικαλείται το δημοσίευμα, χωρίς να δίνεται συγκεκριμένη ημερομηνία ,αποκαλύπτουν ένα εργασιακό μεσαίωνα στην αγορά εργασίας παρά τις θετικές ενδείξεις αύξησης της απασχόλησης για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης.
Σύμφωνα με αυτά:
- Ένας στους πέντε εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος με αποτέλεσμα το σύνολο των εργαζομένων σε καθεστώς μαύρης εργασίας να προσεγγίζει τους 500.000.
- 300... είναι οι λεγόμενοι "ψευδο-αυτοπασχολούμενοι" οι οποίοι ενώ παρέχουν εξαρτημένη μισθωτή εργασία, παρουσιάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες με μεγάλες απώλειες σε κάθε περίπτωση για τα έσοδα του ΙΚΑ.
- 200.000 είναι οι εργαζόμενοι οι οποίοι ενώ παρέχουν εργασία πλήρους ωραρίου δηλώνονται ως μερικώς απασχολούμενοι, με αποτέλεσμα και γι αυτούς να καταβάλλονται χαμηλές εισφορές στα ταμεία του ΙΚΑ. Οι "αόρατοι" εργαζόμενοι συνθέτουν την πιο επικίνδυνη μορφή απασχόλησης, σημειώνει το δημοσίευμα, αφού δεν πληρώνουν οι εργοδότες ασφαλιστικές εισφορές στα Ταμεία.