​Τιμή εκκίνησης στο ένα τρίτο της αντικειμενικής για τους πλειστηριασμούς ακινήτων όσων χρωστούν στην εφορία θέλει η τρόικα, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών αντιπροτείνει ως τιμή εκκίνησης τα δυο τρίτα της αντικειμενικής, όπως αποκάλυψε σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star!

Η τρόικα αναζητά τρόπους για να «ξεπαγώσουν» οι πλειστηριασμοί και πιέζει γι' αυτό το υπουργείο Οικονομικών. Οι εκ��ρόσωποι των δανειστών θέλουν η τιμή εκκίνησης των πλειστηριασμών να μειωθεί από το 100% της αντικειμενικής αξίας στο 33% προκειμένου να εμφανιστούν πλειοδότες στους πλειστηριασμούς και να εισπράξει το δημόσιο από την πώληση των κατασχεμένων ακινήτων.

Στην κυβέρνηση θεωρούν το θέμα καυτό, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε οικογενειακά δράματα και ξεπούλημα για ένα κομμάτι ψωμί των ακινήτων όσων έχουν χρέη προς το δημόσιο. Για το λόγο αντιπροτείνουν στην τρόικα τη μείωση της ελάχιστης τιμής στα δυο τρίτα αντικειμενικής αξίας, δηλαδή στο περίπου 67% της αντικειμενικής.

«Τα επιχειρήματα του υπουργείου Οικονομικών προς την τρόικα για το θέμα των πλειστηριασμών είναι δυνατά και αξιόπιστα. Οι ελληνικές θέσεις για μείωση της ελάχιστης τιμής των πλειστηριαζόμενων ακινήτων στα δυο τρίτα της αντικειμενικής αξίας βρίσκονται πολύ κοντά στο να γίνουν αποδεκτά από τους εκπροσώπους των δανειστών», σημειώνουν στο Star κύκλοι του Υπουργείου.

Οι πλειστηριασμοί με τις νέες μειωμένες τιμές αναμένεται να ξεκινήσουν από το Σεπτέμβριο και πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η διαδικασία αφορά μόνο τα χρέη προς το Δημόσιο και δεν έχει σχέση με τους πλειστηριασμούς ακινήτων που επισπεύδουν οι τράπεζες για κόκκινα δάνεια.

Τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη:

Ας υποθέσουμε ότι η εφορία βγάζει στο σφυρί ένα διαμέρισμα αντικειμενικής αξίας 100.000 ευρώ. Αυτή είναι και η ελάχιστη τιμή του πλειστηριασμού.

Με δεδομένο όμως ότι πλέον οι αν��ικειμενικές είναι υψηλότερες από τις εμπορικές δεν εμφανίζεται κάποιος πλειοδότης και, έτσι, ο πλειστηριασμός κηρύσσεται άγονος και το δημόσιο δεν εισπράττει.

Η τρόικα θέλει η τιμή εκκίνησης να είναι 33.000 ευρώ και το Υπουργείο Οικονομικών αντιπροτείνει τιμή εκκίνησης 67.000 ευρώ.

Δείτε στο βίντεο το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου του Star με όλες τις λεπτομέρειες!