​Χαμένο στις... παραδοχές για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων εμφανίζεται το υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης να μην μπορεί ακόμα να προχωρήσει στην εκκαθάριση, ώστε να εκδοθούν οι «λυπητερές» για εκατομμύρια ιδιοκτήτες. Η πρώτη δόση του φόρου όμως θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου και οι φορολογούμενοι παραμένει άγνωστο πότε θα πληροφορηθούν για τον λογαριασμό.

Οι αρχικοί σχεδιασμοί της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αφορούσαν εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου (για όσους έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ) στις 18 Ιουνίου. Στη συνέχεια οι φορολογούμενοι θα ειδοποιούνταν με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την έκδοση των εκκαθαριστικών τους τα οποία θεωρητικά θα είχαν ήδη αναρτηθεί στο Taxisnet.

Η κατάσταση που επικρατεί είναι τελείως διαφορετική. Διαπιστώθηκε ότι για να γίνει σωστή εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θα έπρεπε να είχε στη διάθεσή της πληθώρα στοιχείων τα οποία δεν προέκυπταν στο σύνολό τους από τα έντυπα Ε9, η υποβολή των οποίων παρατέθηκε μέχρι τις 14 Ιουλίου.

Όσο δεν εκδίδεται η απόφαση τόσο καθυστερεί η έκδοση των εκκαθαριστικών, η οποία είναι καθοριστική για την πορεία των δημοσίων εσόδων.

Ο νέος φόρος προβλέπεται ότι θα αποδώσει 2,65 δισ. ευρώ αλλά πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι και σε αυτό το μέτωπο ενδέχεται να υπάρξουν εκπλήξεις.