​Με προβληματισμό παρακολουθεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών την εξέλιξη της υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, καθώς παρά την παράταση των δύο εβδομάδων που παρασχέθηκε στους φορολογούμενους εκείνοι εξακολουθούν να καταθέτουν με πολύ αργούς ρυθμούς τις δηλώσεις τους.

Μέχρι και προχθές, Κυριακή, είχαν υποβληθεί στο Taxisnet περίπου 4,1 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις, ενώ σήμερα Δευτέρα από νωρίς το πρωί έως και τις 5 το απόγευμα ο αριθμός των δηλώσεων που μπήκε στο σύστημα δεν ξεπερνούσε τις 50.000!

Σύμφωνα με στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι από τις 1,7 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις που δεν έχουν υποβληθεί ακόμη, οι 500.000 δηλώσεις είναι προσωρινά αποθηκευμένες στο σύστημα και οι φορολογούμενοι διστάζουν να ολοκληρώσουν την υποβολή του Ε1.

Μέχρι σήμερα το 40,92% των εκκαθαρισμένων δηλώσεων, δηλαδή 1.660.232 δηλώσεις είναι χρεωστικές και αντιστοιχούν σε συνολικό φόρο 2,03 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος που καλούνται να καταβάλουν οι φορολογούμενοι με τα χρεωστικά εκκαθαριστικά ανέρχεται σε 1.224 ευρώ.