​Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, εξέφρασε τα συγχαρητήριά της στις κυπριακές Αρχές για την μέχρι τώρα επιτυχή εκπλήρωση των στόχων του οικονομικού προγράμματος.

Με γραπτή δήλωσή της μετά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ και την έγκριση της δόσης των 84 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης του προγράμματος, τόνισε:

«Οι κυπριακές αρχές θα πρέπει να επαινεθούν για τα επιτεύγματά τους κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του οικονομικού προγράμματος τους. Ανακεφαλαιοποίησαν και αναδιάρθρωσαν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, αφαίρεσαν εγχώριους περιορισμούς πληρωμών, έθεσαν σε εφαρμογή μία φιλόδοξη δημοσιονομική εξυγίανση και ανέλαβαν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ως αποτέλεσμα, τα μακροοικονομικά και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα και η Κύπρος πρόσφατα απέκτησε εκ νέου πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε κινδύνους και σε προκλήσεις, που εξακολουθούν να υπάρχουν. Όπως είπε οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία παρακωλύουν την παροχή πιστώσεων και την ανάκαμψη της ανάπτυξης.

Τέλος, υπογράμμισε ότι με δεδομένο πως υπάρχει μακροοικονομική αβεβαιότητα, οι Αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν προσεκτικά την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Όπως επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ είναι απαραίτητη η μεσοπρόθεσμη καλά ρυθμισμένη δημοσιονομική προσαρμογή, για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.