Βελτίωση της ρύθμισης των οφειλών προς τα Ταμεία για όσους έχουν πληγεί από την κρίση και σχέδιο για την παροχή δυνατότητας σε μηχανικούς-γιατρούς και δικηγόρους να πληρώνουν χαμηλότερα ασφάλιστρα επεξεργάζεται το Υπουργείο Εργασίας.

«Στην αγορά η κατάσταση είναι δραματική Κανένας έμπορος δε θέλει να χρωστάει, δυστυχώς η ύφεση έφερε αυτό το αποτέλεσμα Οι μισοί επιχειρηματίες είναι ανασφάλιστοι. 380.000 χρωστάνε στο ταμείο. Πολλ��ί έμποροι θέλουν να κατέβουν βαθμίδα και να πληρώσουν λιγότερα. Πόσο μπορεί να φτάνει το2μηνο οι εισφορές για έναν έμπορο που είναι χρόνια στο επάγγελμα; Περίπου 800 ευρώ.» αναφέρει στην κάμερα του Star ο Αναστάσιος Χάρος, έμπορος στο επάγγελμα.

Η τελευταία ρύθμιση την οποία μπορούν να εκμεταλλευτούν οι οφειλέτες στα ταμεία είναι η «Νέα αρχή», η οποία προβλέπει εξόφληση των οφειλών σε 36 δόσεις. Με την έλευση της τρόικας το υπουργείο Εργασίας θα παρουσιάσει σχέδιο με 72 δόσεις προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των οφειλετών που μπαίνουν σε ρύθμιση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 440.000 οφειλέτες του ΟΑΕΕ μόνο 50.500 έχουν μπει σε ρύθμιση. Την ίδια ώρα ο Γιάννης Βρούτσης προανήγγειλε την εφαρμογή σχεδίου που θα δίνει τη δυνατότητα και σε ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ να επιλέγουν χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία όπως συμβαίνει στον ΟΑΕΕ.

«Μπορεί το κράτος να έχει πετύχει κάποια επίσημα θετικά και αισιόδοξα μηνύματα, αλλά μέχρι αυτά να περάσουν στην πραγματική οικονομία θέλει πολύ χρόνο. Αυτό που γίνεται το ότι μπορεί ένας έμπορος να κατέβει βαθμίδα, αυτό δίνει ανάσα; Δεν είναι αυτό το πρόβλημα αυτό είναι λεπτομέρεια είναι λεπτομέρεια Οι ασφαλιστικές εισφορές είναι ψηλές, δεν γίνεται γενναία κίνηση.» αναφέρει ο Τίμος Τζάννες έμπορος και οικονομικός επόπτης εμπορικού συλλόγου Αθήνας.

Αυτή τη στιγμή οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ έχουν τη δυνατότητα υποβάλλοντας αίτηση στο ταμείο να πέσουν δύο ασφαλιστικές κατηγορίες με αποτέλεσμα να πληρώνουν πολύ χαμηλότερες εισφορές κάθε δίμηνο. Κάτι αντίστοιχο θα εφαρμοστεί και στο ΕΤΑΑ, το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων στο οποίο ασφαλίζονται δικηγόροι, γιατροί και μηχανικοί. Προϋπόθεση είναι ο ασφαλισμένος να μην χρωστάει εισφορές ή να έχει μπει σε ρύθμιση και να είναι συνεπής.

«Ο υπουργός το έκανε δεκτό με χαρά διαπιστώσαμε ότι πήρε σάρκα και οστά και θα προχωρήσει σε αυτή τη ρύθμιση. Το τελευταίο 6μηνο για παράδειγμα με τους μηχανικούς παρατηρήθηκε μία μείωση του αριθμού των εμπροθέσμων εξοφλήσεων κατά 32%, παρόμοιο ήταν και για τους γιατρούς και για τους δικηγόρους.» σημειώνει ο Αντώνης Σελλιανάκης Πρόεδρος ΕΤΑΑ.

Οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα όταν θα υποβάλλουν τα χαρτιά τους για σύνταξη να εξαγοράσουν τις εισφορές που θα έχουν χάσει.