​Σε μια απίστευτη ομολογία προχώρησε ο απερχόμενος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν μετά από τέσσερα χρόνια σιωπής…

Μιλώντας στην Wall Street Journal, ο κ.Ρέν υποστήριξε πως οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχασαν δύο πολύτιμα χρόνια για να δημιουργήσουν ένα ισχυρό ταμείο διάσωσης που θα αντιμετώπιζε την κρίση χρέους της, αναγκάζοντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παρέμβει για να σώσει το ευρώ.

Κάνοντας απολογισμό της κρίσης, ο ευρωβουλευτής πλέον Όλι Ρέν, χαρακτήρισε «ηλίθια συμφωνία» τις αποφάσεις για την αναδιάρθρωση χρέους που έλαβαν Άγγελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί στη γαλλική πόλη Ντοβίλ τον Οκτώβριο του 2010.

Αναφέρθηκε επίσης στις τρεις στιγμές που θεώρησε ως τις πιο επικίνδυνες στη διάρκεια της κρίσης: Την αποτυχία του πρώτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας να δημιουργήσει εμπιστοσύνη στην αγορά, την αναταραχή στις αγορές το Φθινόπωρο του 2011 και τον Ιούνιο του 2012, όταν η Ευρωζώνη έφθασε πολύ κοντά στη διάσπασή της.

«Υπήρχε συχνά μία αίσθηση ότι φτάναμε στον πάτο- και ��ετά φθάναμε σε άλλο πάτο» τόνισε .

Τον Μάιο του 2010, οι πολιτικοί θεωρούσαν ότι το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης θα ηρεμούσε τις αναστατωμένες χρηματοπιστωτικές αγορές. Όπως τονίζει ο κ.Ρέν όμως η σταθερότητα αυτή ήταν πρόσκαιρη.... για μια ημέρα.

Η συνέχιση της αναταραχής ανάγκασε τις κυβερνήσεις να συμφωνήσουν μόλις λίγες ημέρες αργότερα κατ' αρχήν στη δημιουργία ταμείων διάσωσης της Ευρωζώνης.

Η σχετική σταθερότητα, που κερδήθηκε με τα ταμεία διάσωσης, υπονομεύθηκε από τη συμφωνία που έκαναν τον Οκτώβριο του 2010 η Μέρκελ και ο Σαρκοζί στη Ντοβίλ.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι το νέο μόνιμο ταμείο διάσωσης που βρισκόταν στο τραπέζι των συζητήσεων θα προηγείτο όσον αφορά την αποπληρωμή του έναντι των ιδιωτών επενδυτών σε κάθε περίπτωση αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους. Αυτή η «ηλίθια συμφωνία» που τρόμαξε τους ιδιώτες επενδυτές, «ήταν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της Ιρλανδίας. Τα επιτόκια δανεισμού του ιρλανδικού δημοσίου εκτοξεύθηκαν πάνω από το 7% και η διάσωση της χώρας έγινε αναπόφευκτη» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ρεν.

Τον Ιούνιο του 2010, είπε ο επίτροπος, «ήταν πολύ κοντά ο κίνδυνος διάσπασης του ευρώ».

Η εφημερίδα υπενθυμίζει μάλιστα τις δύσκολες ώρες στη Σύνοδο Κορυφής της ομάδας των «20» στις Κάννες, όπου είχαν ενταθεί οι ήδη σοβαρές πιέσεις στις αγορές, εξαιτίας ανησυχιών σχετικά με την ικανότητα της Ιταλίας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και την πρόταση του Παπανδρέου για δημοψήφισμα.

Ο Ρεν σημείωσε ότι θα ήταν καλύτερα να είχε συμφωνήσει η Ευρωζώνη το 2010 για το «μεγάλο μπαζούκα» -με «κοινές και αρκετές» εγγυήσεις από όλες τις χώρες- των οικονομικών διασώσεων.
«Με την έννοια αυτή, χάσαμε δύο πολύτιμα χρόνια στην αντιμετώπιση της κρίσης και μετά έπρεπε να παρέμβει η ΕΚΤ, επειδή δεν υπήρχε αξιόπιστο οικονομικό τείχος προστασίας» πρόσθεσε ο επίτροπος.