Σπάει για τα καλά η «φούσκα» των ακριβών ακινήτων στην Ελλάδα, των κατοικιών που αγοράστηκαν κυρίως την περίοδο της χρηματιστηριακής τρέλας σε υψηλές τιμές.

Μετά από 15 περίπου χρόνια η συντριπτική τους πλειοψηφία πωλείται κάτω από την αντικειμενική δημιουργώντας μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες σε όσους έχουν «γεμάτα πορτοφόλια».

Τα πωλητήρια που υπάρχουν στα ακριβά προάστια είναι εκατοντάδες και παρά τις χαμηλές, σε σχέση με το παρελθόν τιμές, πολλά εντυπωσιακά σπίτια έχουν μείνει στα αζήτητα.

Τα μεγάλα μεσιτικά γραφεία έχουν γεμίσει τα χαρτοφυλάκιά τους με κτίρια αξίας από 700 χιλιάδες ευρώ και πάνω. Τα τελευταία στοιχεία των κτηματομεσιτικών γραφείων δείχνουν ότι οι εμπορικές τιμές είναι πολύ χαμηλότερες από τις αντικειμενικές, κυρίως για κατοικίες 10ετίας και πάνω ενώ και για τα νεόδμητα παρατηρούνται μεγάλες στρεβλώσεις.

Σπίτια που για την εφορία κοστίζουν 5 και 6 χιλιάδες ευρώ το τετραγωνικό μέτρο βγαίνουν στο σφυρί για 4 χιλιάδες ευρώ στην Εκάλη, το Καστρί, το Κεφαλάρι, το Διόνυσο αλλά και στα νότια προάστια δηλαδή στη Βουλιαγμένη, τη Βούλα, τη Γλυφάδα.

«Βγαίνουν στο σφυρί τα σπίτια του Χρηματιστηρίου. Η ''φούσκα'' που δημιουργήθηκε την περίοδο 1998-2000 σκάει τώρα για τα καλά, με αποτέλεσμα πανέμορφα και πανάκριβα σπίτια 15ετίας να πωλούνται στην κυριολεξία… κοψοχρονιά», τονίζει μεσίτης στα βόρεια προάστια.

Μονοκατοικίες, μεζονέτες ή βίλες των 300 τ.μ. προσφέρονται κάτω από 1 εκατ. ευρώ όταν προ κρίσης κόστιζαν διπλά ενώ υπάρχουν και υπερπολυτελή ακίνητα τα οποία δίνονται πάνω από 2 εκατ. ευρώ, ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι.