​Σχεδόν δυόμιση χρόνια πέρασαν από τον Φεβρουάριο του 2012 όταν καταργήθηκε το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό μεσολάβησης και διαιτησίας με αποτέλεσμα να επικρατήσουν οι ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Ο ΟΜΕΔ είναι ένας οργανισμός που δημιουργήθηκε το 1990 και στον οποίο προσέφευγαν κυρίως οι εργαζόμενοι, μετά από ατελέσφορες διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης κυρίως για αυξήσεις μισθών άδειες και επιδόματα. Ο Οργανισμός κατέληγε σε διαιτητική απόφαση, που ουσιαστικά αποτελούσε τη νέα σύμβαση εργασίας. Ο ρόλος του ΟΜΕΔ, από το 2012 και μετά ακυρώθηκε αφού η προσφυγή στη Διαιτησία, μπορούσε να γίνει μόνο με κοινή συμφωνία των οργανώσεων των εργαζομένων και των εργοδοτών κάτι που πρακτικά δε συνέβαινε

Το ΣτΕ έκρινε ότι η κατάργηση του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής είναι αντισυνταγματική. Το γεγονός αυτό δηλαδή δίνει εκ νέου το δικαίωμα στους εργαζόμενους να προστρέξουν στον Οργανισμό χωρίς την σύμφωνη γνώμη των εργοδοτών.

Ωστόσο, τα συνδικάτα δεν κατάφεραν το ΣτΕ να κρίνει ως αντισυνταγματικές, μια σειρά από άλλες διατάξεις, όπως η μείωση του κατώτατου μισθού στα 586 ευρώ και στα 511 για νέους κάτω των 25, η κατάργηση του επιδόματος γάμου, καθώς και το καθεστώς που ισχύει για τη μετενέργεια.

Τι συμβαίνει στην περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος έχει σε ισχύ ατομική σύμβαση εργασίας και με τα νέα δεδομένα υπογραφεί από τον κλάδο του σύμβαση που θα προβλέπει υψηλότερες αποδοχές;

Μιλώντας στο STAR η εργατολόγος Κ.Κονιδάρη διευκρίνισε πως «αν υπογραφεί κάποια συλλογική σύμβαση εργασίας που προβλέπει υψηλότερες αμοιβές από την ατομική σας σύμβαση τότε θα πρέπει να λαμβάνετε κι εσείς αυτές τις αποδοχές».

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ δήλωσε ότι ο Σύνδεσμος σέβεται τις αποφάσεις του ΣτΕ, επισημαίνοντας όμως ότι στη διεθνή πραγματικότητα και ιδιαίτερα στα κράτη όπ��υ ισχύει το ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν υπάρχει σύστημα υποχρεωτικής διαιτησίας.

Εκτιμήσεις νομικών κύκλων θέλουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να υποβάλλονται σωρεία αιτημάτων προς τον ΟΜΕΔ, από συνδικάτα για να επιτύχουν την υπογραφή νέων συμβάσεων εργασίας.
ΒΙΝΤΕΟ STAR