​Άστραψαν τα φλας το πρωί της ��ετάρτης στην Βουλή όταν εμφανίστηκαν οι κκ Γκίκας Χαρδούβελης και Γιάννης Στουρνάρας στην επιτροπή που καλείται να εγκρίνει τον διορισμό του δεύτερου στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος.

giannis7.jpgfoto.jpg

Για τον υπουργό Οικονομικών ήταν η πρώτη του ημέρα στο Κοινοβούλιο, και η πρώτη ομιλία, από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντα του, ενώ για τον Γ.Στουρνάρα αν και τα λημέρια ήταν γνωστά…. η παρουσία του εκεί είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού εμφανιζόταν πρώτη φορά με την νέα του ιδιότητα αυτή του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

giannis4.jpggiannis6.jpggiannis5.jpg

Ο κ.Στουρνάρας δεν έπαψε στιγμή να χαμογελά, σε αντίθεση με τον νέο υπουργό Οικονομικών που ήταν πιο αμήχανος με τους φωτογράφους και την όλη ατμόσφαιρα.

gkikas.jpggkikas2.jpg

Ο χαμογελαστός κύριος Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, μίλησε για "ελληνικό θαύμα" και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα, υπογραμμίζοντας πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στο 33,5% στα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2014 από 32% στα τέλη του 2013.

«Τα κόκκινα δάνεια ανέρχονται στα 77 δις, εκ των οποίων τα καταναλωτικά είναι 10δις ευρώ, τα στεγαστικά 25 δις ευρώ και τα επιχειρηματικά 42δις ευρώ. Οι Τράπεζες έχουν ακόμη 600 εκατομμύρια ευρώ ζημιές και αυτό δεν επιτρέπει να πληρώσουν την απόδοση των προνομιούχων» πρόσθεσε ο πρώην τσάρος της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας πως οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν.

Σε ερώτηση του Νίκου Βούτση για το τι θα κάνει σε περίπτωση που αλλάξει η κυβέρνηση, ο κ.Στουρνάρας είπε χαρακτηριστικά «Θα είμαι διοικητής υπεράνω επιδιώξεων και συμφερόντων. Θα τηρήσω την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος. Είναι διακριτός ο ρόλος του υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Εγώ θα τηρήσω το Σύνταγμα και τους νόμους. Δεν σώζουμε τραπεζίτες, σώζουμε συστήματα τραπεζών και καταθέσεις».

«Θα συνεχίσω να πιστεύω για μια πραγματική νομισματική και οικονομική ένω��η. Τη στιγμή που η τραπεζική ένωση όπως εγκρίθηκε από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και θα ψηφιστεί και από την χώρα μας , αυτή την τραπεζική ένωση θα υπηρετήσω» τόνισε .

«Η Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια κατάφερε να ανατρέψει το δυσμενές κλίμα» είπε από την πλευρά του ο Γκίκας Χαρδούβελης και πρόσθεσε «Ο κ. Στουρνάρας από τα νέα του καθήκοντα θα συνεχίσει να συνδράμει στην προσπάθεια της χώρας, αυτήν την περίοδο που εξακολουθεί να είναι κρίσιμη».