​Ανατροπές έρχονται από τον Οκτώβριο στο Ενιαίο Μισθολόγιο του Δημοσίου, καθώς η τρόικα βάζει πλαφόν στην μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου που ανέρχεται σήμερα στα 15,79 δισεκατομμύρια ευρώ και εμφανίζεται αποφασισμένη να μη δεχθεί το ποσό αυτό να αυξηθεί ούτε ένα ευρώ.

Έτσι, τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης επεξεργάζονται σενάρια ακόμη και μειώσεων μισθών σε ορισμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, προκειμένου να δοθούν αυξήσεις σε άλλους με περισσότερα προσόντα ή και μπόνους παραγωγικότητας ώστε να καλυφθεί μέρος του απολεσθέντος 13ου μισθού.

Αναλυτικότερα, έρχονται αυξήσεις σε 240.000 πτυχιούχους και μειώσεις σε 204.000 αποφοίτους Δημοτικού και Γυμνασίου που προβλέπεται να υποχωρήσουν στα επίπεδα των αμοιβών του ιδιωτικού τομέα. Δηλαδή από τα 780 ευρώ που είναι σήμερα ο κατώτερος μισθός για τους απόφοιτους υποχρεωτικής εκπαίδευσης, να πλησιάσουν τα 580 ευρώ ή και τα 540 ευρώ για τους νεοπροσλαμβανόμενους έως 25 ετών.

Μικρότερες θα είναι οι μειώσεις για τους αποφοίτους λυκείων, των οποίων οι μισθοί ξεκινούν από τα 858 ευρώ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης διέψευσε για μια ακόμη φ��ρά το ενδεχόμενο μειώσεων στους μισθούς.

Εν τω μεταξύ, από έλεγχο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προέκυψε ότι μεγάλες ανισότητες, εξακολουθούν να επικρατούν στη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ειδική επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών έχει διεξάγει μέχρι τώρα 10 επιτόπιες επιθεωρήσεις σε ισάριθμα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου -από τα 55 συνολικά-, ελέγχοντας την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι μεγάλο «πάρτι» εξακολουθεί να γίνεται σε ορισμένες ΔΕΚΟ…με σημαντικές αποκλίσεις μέχρι και 35% στις αμοιβές μεταξύ των υπαλλήλων τους και εργαζόμενων στο στενό δημόσιο τομέα.

Η γενική εκτίμηση τ��υ Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είναι πως η ωφέλεια από τους ελέγχους που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής, δεν ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ευρώ.

ΒΙΝΤΕΟ STAR