«Τα αμερικανικά συμφέροντα εξυπηρετούνται από την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και την επιστροφή της χώρας στην ανάκαμψη» τονίζει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντέιβιντ Πιρς.

Ο ίδιος τάσσεται κατά της λιτότητας, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν χρειάζεται κι άλλη λιτότητα, αλλά ανάπτυξη και θέσεις εργασίας μέσω επενδύσεων. Και αυτό γίνεται ως απόρροια συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων».

Ο έμπειρος διπλωμάτης επισημαίνει πως οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ οικοδομούνται σε στέρεη βάση και σημειώνει ότι ο Αντώνης Σαμαράς χαίρει ιδιαίτερου σεβασμού στην Ουάσιγκτον.

Ο Πιρς εκφράζει δυσφορία για την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού, σημειώνοντας δηκτικά ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη της υπόθεσης, ενώ παράλληλα εκφράζει δυσφορία και για την άνοδο της Χρυσής Αυγής και κάνει λόγο για ύπαρξη αντισημιτισμού στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την προοπτική ανακάλυψης σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ελληνική και την κυπριακή επικράτεια, εμφανίζεται συγκρατημένος αλλά σε κάθε περίπτωση υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει καλή συνεργασία με τις εταιρείες που θα επιδείξουν ενδιαφέρον και να προχωρήσουν στις αναγκαίες επενδύσεις.