​Θετικό πρόσημο είχε το crash test Χαρδούβελη στο Εurogroup του Λουξεμβούργου. Ο Γκίκας Χαρδούβελης είναι ο τέταρτος Έλληνας υπουργός οικονομικών που ξεκινάει την καριέρα του στο Λουξεμβούργο και όχι στις Βρυξέλλες, αυτή τη φορά σε ένα ομολογουμένως ελεγχόμενο περιβάλλον, χωρίς τις εξάρσεις των δύσκολων ημερών της κρίσης.

Ο καινούργιος υπουργός είχε 15 περίπου λεπτά για να συστηθεί με τους ομολόγους του, πολλοί από τους οποίους τον γνώριζαν από την εποχή Παπαδήμου, άλλοι από την εποχή Σημίτη και κάποιοι από τις μέρες του EMI προ δημιουργίας της ΕΚΤ.

Ο κ.Χαρδούβελης ξεκαθάρισε ότι ο σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι να επιβραδύνει, ή να υπαναχωρήσει, αλλά να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις.

Δεσμεύθηκε να τελειώσει τα 6 από τα 12 milestones πριν το τέλος του μήνα, τα υπόλοιπα 6 πριν τις διακοπές του καλοκαιριού και ελπίζει στην καταβολή των 2 δις των δόσεων, αλλά και 1,8 δις από κέρδη των κεντρικών τραπεζών (SMPs)

Εξήγησε δε πως η επιλογή του νέου γενικού γραμματέα εσόδων θα γίνει με ανοιχτές και διαυγείς διαδικασίες, μέσα από μια επιτροπή στην οποία μετέχει και διεθνής αξιολογητής.

Το ελληνικό πρόγραμμα είναι επαρκώς χρηματοδοτημένο υπό προϋποθέσεις, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Η διευθύντρια του ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ από το Λουξεμβούργο όπου βρέθηκε για τη συνεδρίαση του Εurogroup ξεκαθάρισε πως η αξία των δεσμεύσεων που έχουν δώσει οι Ευρωπαίοι στο ΔΝΤ θα επανεξεταστούν όταν θα έρθει η ώρα των stress tests και θα φανεί πόσα μένουν στο ΤΧΣ για να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία. “Υπάρχουν ξεκάθαρες δεσμεύσεις για την χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, οι οποίες όμως θα πρέπει να εξεταστούν ως προς την ορθότητά τους. Αυτό θα γίνει αφού γίνουν γνωστές οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, μετά από τα stress tests. Τότε θα γίνει γνωστό πόσα χρήματα χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες από τα 10 δις που έχουν απομείνει." σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος τοu Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, επέστησε την προσοχή στις ελληνικές αρχές που θα πρέπει να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τα προαπαιτούμενα για τις επόμενες δόσεις του προγράμματος, που ως γνωσ��όν δεν έχει ακόμα τελειώσει. “Σε κάθε σενάριο οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους. Έχουμε ακόμα τα 12 milestones. Για αυτά θα δοθούν τα επόμενα 2 δις. Και μετά έχουμε ολόκληρο τον 5ο έλεγχο. Υπάρχει πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει” σημείωσε.

Νωρίτερα ο πρόεδρος του Εurogroup αναφέρθηκε στον νέο υπουργό οικονομικών κ.Χαρδούβελη, λέγοντας ότι δεν συζήτησε με τους εταίρους τα φορολογικά σχέδια της κυβέρνησης και συγκριμένα δεν αναφέρθηκε στην πρόθεση για μείωση φορολογικών συντελεστών πάσης φύσεως.

Τόσο ο πρόεδρος του Εurogroup όσο και ο επίτροπος Όλι Ρεν επεσήμαναν μάλιστα ότι δεν γνωρίζουν ποιες προθέσεις έχει η ελληνική κυβέρνηση για αναδιαπραγμάτευση μέτρων ή τμημάτων της συμφωνίας.

“Τρεις ��ίναι οι προϋποθέσεις για να δούμε την υπόθεση της ελάφρυνσης του χρέους, το πρωτογενές πλεόνασμα, το να εκπληρωθούν όλοι οι όροι και οι μεταρρυθμίσεις του προγράμματος και να εξετάσουμε αν είναι αυτό αναγκαίο εν τέλει” ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ.

Ο δε επίτροπος Ρεν έσπευσε να υπογραμμίσει ότι “έτσι και αλλιώς αναδιαπραγματευόμαστε μέτρα στο πλαίσιο του προγράμματος ανά τρεις μήνες. Σημείο κλειδί για τη βιωσιμότητα του χρέους είναι και η ανάπτυξη, διότι το ΑΕΠ είναι ο παρονομαστής”.

Από το Λουξεμβούργο, Θάνος Αθανασίου