​Επωφελή για το Ελληνικό Δημόσιο χαρακτηρίζει ο Οργανισμός για τη Διαχείριση του Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) την έκδοση των ελληνικών ομολόγων πενταετούς διάρκειας κάτω από το αγγλικό δίκαιο, η οποία έλαβε χώρα τον περασμένο Απρίλιο, ύστερα από τέσσερα χρόνια εκδοτικής απραξίας. Αυτό διευκρινίζει ο ΟΔΔΗΧ σε έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή έπειτα από ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και Ευκλείδης Τσακαλώτος για τη χρήση του αγγλικού δικαίου στην έκδοση των ελληνικών ομολόγων πενταετούς διάρκειας.

Μάλιστα ο ΟΔΔΗΧ υπενθυμίζει πως έτσι και αλλιώς υποχρέωση από την 1.1.2013 για όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, άρα και για την Ελλάδα αποτελούν οι Κανόνες Συλλογικής Δράσης (CACs) από τους οποίους διέπεται η έκδοση.

Στο ερώτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αν «πέραν του αγγλικού δικαίου υπάρχουν και άλλοι πρόσθετοι προνομιακοί όροι εξασφάλισης των αγοραστών, ανάλογοι με αυτούς των θεσμικών δανειστών της χώρας» ο ΟΔΔΗΧ ενημερώνει ότι «δεν υπάρχουν πρόσθετοι προνομιακοί όροι εξασφάλισης των επενδυτών της έκδοσης αυτής».

Η έξοδος στις αγορές

Ποιοι ήταν όμως οι στόχοι της έκδοσης; Όπως αναφέρει ο ΟΔΔΗΧ, επιδίωξη ήταν:

- Να ξεκινήσει ένας νέος «διάλογος» του Ελληνικού Δημοσίου με τις αγορές για να ξαναμπεί η χώρα το συντομότερο δυνατό στον χάρτη του ενδιαφέροντος των διεθνών επενδυτών ύστερα από τετραετή απουσία και ιδίως σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά και για να συμβάλει αποφασιστικά στην ανατροπή του δυσμενούς επενδυτικού κλίματος προς τη χώρα.

- Να διευκολυνθεί η παροχή ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Η καλή προετοιμασμένη έξοδος της Ελληνικής Δημοκρατίας ήταν ο καταλύτης για την ασφαλή και πρωτίστως χαμηλού κόστους έξοδο των τραπεζών αλλά και ορισμένων ελληνικών επιχειρήσεων αφού πίεσε το κόστος τους προς τα κάτω με προφανή θετικά αποτελέσματα. Η πρόσφατη έξοδος της Εθνικής Τράπεζας και τ��ς ΔΕΗ είναι τα ζωντανά παραδείγματα.

- Να διευκολυνθεί η μείωση χρέους της Ελληνικής Δημοκρατίας μέσω της διαφύλαξης κεφαλαίων ασφαλείας του μηχανισμού στήριξης.

- Να επιτευχθεί μια ουσιαστική μετατόπιση της βάσης των επενδυτών της Ελληνικής Δημοκρατίας από μοχλευμένα κεφάλαια (Hedge Funds) σε επενδυτές με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα (Long term real money investors).