Ανάσα σε χιλιάδες ασφαλισμένους που έχουν χρέη εξαιτίας της κρίσης στα ασφαλιστικά ταμεία δίνει κοινή υπουργική απόφαση που τους δίνει τη δυνατότητ�� να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ακόμα κι αν δεν έχουν μπει σε ρύθμιση οφειλών ή ακόμα κι αν δεν είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των δόσεων.

Όπως δήλωσε ο Βασίλης Κεγκέρογλου, Υφυπουργός Εργασίας, η κοινή υπουργική απόφαση καθυστέρησε να υπογραφεί αλλά είναι στο τυπογραφείο. Αφορά τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, του ΕΤΑΑ και του ΟΓΑ που οφείλουν το 2011, 2012, 13 και 14 , τα χρόνια της κρίσης, και δεν έχουν ανταποκριθεί στην πληρωμή εισφορών, ενώ έχουν ανάγκη ιατροφαρμακευτικής κάλυψης. Αν κάποιοι δεν έχουν μπει σε ρύθμιση ή έχουν μείνει πίσω στις δόσεις; Θα μπορούν να έχουν περίθαλψη, αυτό αφορά το διάστημα μέχρι 28/2./2015.

Η ρύθμιση αφορά όλους του ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, μηχανικούς που ασφαλίζονταν υποχρεωτικά στο ΕΤΑΑ για περίθαλψη και τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ που είχαν χάσει την προνοιακή σύνταξη που λάμβαναν. Για να αποκτήσει κάποιος από αυτούς τους οφειλέτες παροχές περίθαλψης θα πρέπει ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος για τα έτη της κρίσης από το 11 μέχρι το 14 να μην υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ.

Ο Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, δήλωσε: «Με αυτόν τον τρόπο 440.000 οικογένειες μπορούν να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πόσοι έμποροι είναι αυτοί τη στιγμή χωρίς περίθαλψη; 374.000 σε σύνολο 780.000 ασφαλισμένων. Με τα προστατευόμενα μέλη φτάνουμε σε 1.000.000 ανασφάλιστους. Αυτό όμως αποκαταστάθηκε τουλάχιστον ιατροφαρμακευτικά και αυτό είναι θετικό».

Να σημειωθεί πάντως ότι στη διάταξη δεν περιλαμβάνεται κανένα μέτρο αναστολής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης που έχουν κινηθεί από το ΚΕΑΟ.